Gemeentes aansprakelijk bij letsel mountainbikers?

Heb je nieuws dat met biken te maken heeft, plaats het hier, zodat je medebikers het ook weten!
Plaats reactie
Jan the Man
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 5237
Lid geworden op: za 15 september 2007, 00:20
Mijn mountainbike: wil naar buiten

Markk schreef: vr 3 juli 2020, 00:31 Uiteindelijk zouden we als sport ook voor de oplossing kunnen kiezen waarvoor de hippische sport heeft gekozen (ruiterbewijs). Kort gesteld zou dat er ongeveer zo uit kunnen zien: je mag alleen gebruik maken van een vaste mtb-route als je aan de volgende voorwaarden voldoet: je moet lid zijn van een mountainbikevereniging, je volgt bij deze vereniging een cursus en doet examen, als je slaagt krijg je het bikersbewijs en mag je op alle vaste routes in NL fietsen.
Een "MTB bewijs" zou ook voor de parcoursbouwers een verademing zijn. Nu zie je heel veel schade: remkuilen, ontstaan door onnodig/verkeerd remmen, heuveltjes die kapot getrapt worden omdat men met de fiets naar beneden loopt, bochten die aan de buitenkant afbrokkelen omdat men de bocht niet goed kan nemen etc.

Ik geef clinics, en als ik vooraf de fietsen op veiligheid controleer en bijvoorbeeld speling in het balhoofd constateer, krijg ik regelmatig te horen "de voorrem gebruik ik toch nooit".

Ciao,
Jan
Niemand dacht dat het zou kunnen lukken
Totdat er iemand langs kwam die dat niet wist....
JoopO
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 365
Lid geworden op: do 14 april 2016, 17:15
Mijn mountainbike: Scott Scale 930

bouwpakket schreef: vr 3 juli 2020, 10:31
cheeta schreef: vr 3 juli 2020, 10:10 Volgens mij staat er in hetzelfde artikel toch echt dat ze het "gevaar" erkend hebben: "Op een gegeven moment kwamen zij bij een afdaling vanaf een heuvel, waarbij de vrouw besloot deze niet te nemen omdat zij die te steil vond. Haar man ging wel. "
Dit is volgens mij de kern
Volgens mij is de kernvraag: Heeft de gemeente zorgvuldig gehandeld (zorgplicht nagekomen)?

Zo ja, dan is de kous af. Zo neen, zijn er mischien omstandigheden die de aansprakelijkheid kunnen verminderen of geheel uitsluiten?

In dit geval zou bijvoorbeeld gezegd kunnen worden dat betrokkene een bewust risico heeft genomen. Hij heeft immers een steile afdaling genomen zonder zich er van te vergewissen of er mogelijk hindernissen zouden kunnen liggen. Maar je kunt even goed zeggen, hij hoefde die niet te verwachten, want ze hadden geen moment het idee dat ze op een MTB-route fietsten.

Al met al kun je op basis van de beschikbare informatie geen conclusies trekken, dat zal de rechter wel doen. Als het zover komt.
Gebruikersavatar
cheeta
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 7364
Lid geworden op: zo 24 juni 2007, 09:25
Mijn mountainbike: Plopsaland

JoopO schreef: vr 3 juli 2020, 11:48Maar je kunt even goed zeggen, hij hoefde die niet te verwachten, want ze hadden geen moment het idee dat ze op een MTB-route fietsten.
Alwaar je niet aan MTB routes gebonden bent, kom je op heuvels ook steile afdalingen tegen (vaak steiler dan in MTB routes)...
a) Kun je die dan werkelijk niet verwachten dat er een steile afdaling kan zijn wanneer je bovenop een heuvel rijdt?
b) Hoe hebben mensen decenia lang met zulke situaties kunnen omgaan?
"This post may contain irony: Discontinue use if experiencing mood swings, nausea or elevated blood pressure."

| Freie Fahrt fuer freie Buerger! | LHR | Black Trails Matter | Build Back Blacker |
vincent75
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 346
Lid geworden op: vr 25 september 2009, 07:58
Mijn mountainbike: BullS Grinder-1, Canyon Lux CF 7.0

JoopO schreef: vr 3 juli 2020, 09:45
Het betreft hier een MTB-route in aanbouw. De gemeente heeft in een gesprek met een verslaggever aangegeven dat ze geen reden zagen het parcours uit voorzorg af te sluiten. Dus kan zomaar zijn dat in dit geval de betrokkenen (ouder echtpaar, waarschijnlijk geen MTB-ers) zonder erg op het parcours terecht zijn gekomen, en daarbij dus niet konden weten dat het gevaarlijk zou kunnen zijn. Mijnheer heeft daarbij een hele verkeerde inschatting gemaakt die hem fataal is geworden.

[/quote]

Het is geen fietspad, openbare weg o.i.d., dus wat doe je daar met je fiets?
Als ik met mijn fiets een bos, rivier, beek of meer in rijd dan lijkt het me toch vanzelfsprekend dat ik hierin zelf verantwoordelijk ben.
JoopO
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 365
Lid geworden op: do 14 april 2016, 17:15
Mijn mountainbike: Scott Scale 930

Je kunt wel allemaal vergelijkingen gaan proberen te maken, maar dat heeft allemaal geen zin. Het betreft hier een geval waarvan wij de precieze omstandigheden en feiten niet kennen.

En de startvraag was of gemeentes aansprakelijk zijn bij letsel mountainbikers. Dat zal over het algemeen niet zo zijn.
Het gaat hier echter niet om mountainbikers (denk ik) op een officiële MTB-route. Het gaat waarschijnlijk om gewone fietsers.
Dan zouden de afwegingen van een rechter naar mijn idee anders kunnen zijn.
Mtb1988
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 327
Lid geworden op: ma 16 april 2018, 22:10
Mijn mountainbike: Assen
Contacteer:

Blijkbaar had er iemand van de gemeente bovenaan de helling moeten staan en de meneer de volgende vragen moeten afnemen:
- Fiets technisch in orde?
- bent u in staat de fiets te besturen?
- heeft u alle risico's afgewogen?

Serieuze reactie:
Mevrouw durfde niet naar beneden, meneer durfde wel. Wat er daarna gebeurt is weet niemand. Behalve dat meneer helaas is overleden.

Naar mijn idee is dit een eigen beslissing geweest en heeft de man in kwestie de gevaren ingeschat en besloten dat dit voor hem "geen probleem" was.

Oftewel, eigen verantwoordelijkheid en eigen beslissing.

Naar mijn idee geen nalatigheid van de gemeente of de mtb vereniging.

Dan nog het verhaal van de letselschade advocaat over de betreffende bordjes: onderaan de heuvel staan bordjes: pas op steile afdaling (of iets dergelijks) en mevrouw vond dit een "gekke plek".

Tja, als je de bordjes bovenaan neerzet en er is nog geen chicken run, dan is het beter om beneden de heuvel in kwestie aan te geven dat er een "steile afdaling" wacht. Zodat je het besluit kan maken of je dat wil of niet.

Rondom het hemelriekje in Gieten ligt ook een flinke heuvel met pittig klimmetje en bijbehorende afdaling. En voor je de klim opgaat staat er al een bordje om te kiezen voor de pittige klim / afdaling of de "makkelijke route"

Een omleiding heeft natuurlijk alleen zin als die optijd wordt aangegeven.
https://kvscycling.com/ - mijn fiets blog!
https://www.instagram.com/kvs.cycling/ - Instagram van KVS Cycling
JoopO
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 365
Lid geworden op: do 14 april 2016, 17:15
Mijn mountainbike: Scott Scale 930

Gelukkig hebben we in Nederland een goed rechtsysteem. Iemand die er voor gestudeerd heeft en jaren lange ervaring heeft, maakt op basis van de beschikbare informatie een (objectieve) afweging. Dat heet dan een rechter. En die zal ook kijken of er sprake is van eigen schuld.
Dus dat gaat goed komen.
Gebruikersavatar
MVMVML
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 3805
Lid geworden op: di 11 september 2018, 09:27
Mijn mountainbike: Canyon Strive +Lapierre 727
Contacteer:

JoopO schreef: vr 3 juli 2020, 11:48
bouwpakket schreef: vr 3 juli 2020, 10:31
Dit is volgens mij de kern
Maar je kunt even goed zeggen, hij hoefde die niet te verwachten, want ze hadden geen moment het idee dat ze op een MTB-route fietsten.
Tja. Als ik ga zwemmen in de Ringvaart bij Aalsmeer en er komt een schip aan werkt het denk ik ook niet als ik zeg dat ik geen idee had dat ik in een vaarweg aan het zwemmen was. Dat had ik moeten weten, onwetendheid is geen excuus, dat geldt immers ook voor wetten en regels.

Fietspaden in NL zijn over het algemeen vrij duidelijk herkenbaar, vaak zelfs verhard en nooit voorzien van hele steile afdalingen. Oftewel hij had het moeten kunnen weten dat dit geen fietspad voor normaal gebruik was.
Gebruikersavatar
Joepie de
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 992
Lid geworden op: do 30 juni 2016, 11:15

JoopO schreef: vr 3 juli 2020, 12:26 Gelukkig hebben we in Nederland een goed rechtsysteem. Iemand die er voor gestudeerd heeft en jaren lange ervaring heeft, maakt op basis van de beschikbare informatie een (objectieve) afweging. Dat heet dan een rechter. En die zal ook kijken of er sprake is van eigen schuld.
Dus dat gaat goed komen.
Hie zijn we dus nog lang niet. Wat er eerst moet gebeuren is dat de gemeente formeel aansprakelijk wordt gesteld. Dat gebeurt niet via de media, maar met een brief met wat aanhangend bewijs of geschreven motivatie. Zonder brief nog geen aansprakelijkheidstelling. De gemeente gaat de aansprakelijkheidstelling in behandeling nemen en gaat daar schriftelijk op reageren. Zij gaan in die brief motiveren of zij zich wel of niet aansprakelijk achten. Dat wordt niet in de openbaarheid gedaan. In het geval dat de gemeente de aansprakelijkheid afwijst, dan staat een gang open naar de civiele rechter. Het is de vraag of dat gebeuren zal. Gemeenten worden aan de lopende band aansprakelijk gesteld, voor valpartijen door wortelopdruk, voor gladheid, voor schade door omgewaaide afvalcontainers, voor over het hoofd geziene afgebladderde paaltjes, afgewaaide takken.

Het enige dat hier met is zekerheid bereikt, is dat het betreffende juridische bureau gratis publiciteit heeft gekregen over de rug van een overleden man. Je zou het abject en infaam kunnen noemen.
Ja, doei !
Majoorkees
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 434
Lid geworden op: do 2 mei 2019, 13:58

Precies.

Het is denk ik wel slim om, als je met goede bedoelingen een route wilt maken, jezelf te oriënteren op aansprakelijkheidsvraagstukken. Gemeenten en stichtingen hebben vaak wel juristen in dienst die dat aardig zullen kunnen inschatten.
Gebruikersavatar
Joepie de
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 992
Lid geworden op: do 30 juni 2016, 11:15

Er zijn weinig organisaties buiten juridische bureaus waar de dichtheid aan juridisch medewerkers zo hoog is als in een gemeente.
Civiel juristen, bestuursrechtjuristen, aanbestedingsjuristen, afdelingsjuristen, ruimtelijke ordeningsjuristen, vastgoedjuristen, fiscalisten.

En daarbuiten huren ze specialisten in. Advocaten bijvoorbeeld.
Ja, doei !
JoopO
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 365
Lid geworden op: do 14 april 2016, 17:15
Mijn mountainbike: Scott Scale 930

Joepie de schreef: vr 3 juli 2020, 13:20 Er zijn weinig organisaties buiten juridische bureaus waar de dichtheid aan juridisch medewerkers zo hoog is als in een gemeente.
Civiel juristen, bestuursrechtjuristen, aanbestedingsjuristen, afdelingsjuristen, ruimtelijke ordeningsjuristen, vastgoedjuristen, fiscalisten.

En daarbuiten huren ze specialisten in. Advocaten bijvoorbeeld.
En die hebben allemaal tijd om zoveel mogelijk alle aansprakelijkheid te ontkennen. Lees dit eens:
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie- ... altje.aspx


Het gaat in dit geval om een paaltje op het fietspad. Iedereen weet dat er paaltjes op een fietspad kunnen staan. Toch gebeuren daar elk jaar vele ongelukken mee. En in dit geval krijgt de klager na heel veel gedoe gelijk.

Dus ondanks al die juristen is de situatie niet in alle gemeenten optimaal. Te veel paaltjes en paaltjes die niet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.
I_do
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2407
Lid geworden op: vr 13 juli 2012, 15:33

JoopO schreef: vr 3 juli 2020, 11:48
bouwpakket schreef: vr 3 juli 2020, 10:31
Dit is volgens mij de kern
Volgens mij is de kernvraag: Heeft de gemeente zorgvuldig gehandeld (zorgplicht nagekomen)?

Zo ja, dan is de kous af. Zo neen, zijn er mischien omstandigheden die de aansprakelijkheid kunnen verminderen of geheel uitsluiten?

In dit geval zou bijvoorbeeld gezegd kunnen worden dat betrokkene een bewust risico heeft genomen. Hij heeft immers een steile afdaling genomen zonder zich er van te vergewissen of er mogelijk hindernissen zouden kunnen liggen. Maar je kunt even goed zeggen, hij hoefde die niet te verwachten, want ze hadden geen moment het idee dat ze op een MTB-route fietsten.

Al met al kun je op basis van de beschikbare informatie geen conclusies trekken, dat zal de rechter wel doen. Als het zover komt.
Het zal er als mountainbike route in aanleg ook niet echt uitzien als een geasfalteerd fietspad toch?
JoopO
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 365
Lid geworden op: do 14 april 2016, 17:15
Mijn mountainbike: Scott Scale 930

I_do schreef: vr 3 juli 2020, 13:53
JoopO schreef: vr 3 juli 2020, 11:48

Volgens mij is de kernvraag: Heeft de gemeente zorgvuldig gehandeld (zorgplicht nagekomen)?

Zo ja, dan is de kous af. Zo neen, zijn er mischien omstandigheden die de aansprakelijkheid kunnen verminderen of geheel uitsluiten?

In dit geval zou bijvoorbeeld gezegd kunnen worden dat betrokkene een bewust risico heeft genomen. Hij heeft immers een steile afdaling genomen zonder zich er van te vergewissen of er mogelijk hindernissen zouden kunnen liggen. Maar je kunt even goed zeggen, hij hoefde die niet te verwachten, want ze hadden geen moment het idee dat ze op een MTB-route fietsten.

Al met al kun je op basis van de beschikbare informatie geen conclusies trekken, dat zal de rechter wel doen. Als het zover komt.
Het zal er als mountainbike route in aanleg ook niet echt uitzien als een geasfalteerd fietspad toch?
Geen idee. Daarom heb ik ook al enkele malen aangegeven dat je niet kunt beoordelen wat er precies aan de hand is. Maar het lijkt er op dat desondanks iedereen wel precies weet dat het allemaal eigen schuld, dikke bult is.
Alien
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 1567
Lid geworden op: do 17 juli 2008, 13:10

JoopO schreef: vr 3 juli 2020, 11:48In dit geval zou bijvoorbeeld gezegd kunnen worden dat betrokkene een bewust risico heeft genomen. Hij heeft immers een steile afdaling genomen zonder zich er van te vergewissen of er mogelijk hindernissen zouden kunnen liggen. Maar je kunt even goed zeggen, hij hoefde die niet te verwachten, want ze hadden geen moment het idee dat ze op een MTB-route fietsten.
Het kan ook juist andersom zijn. Zoals gezegd: de route is nog in aanleg, maar al wel geopend. Dat kan voor vreemde, en potentieel gevaarlijke, situaties zorgen, waarvan men normalerwijze mag verwachten die juist níet op een (aangelegde) MTB-route tegen te komen.
Vorsprung durch Pedantik.
Plaats reactie