Loslopende honden

Welke trainingsvormen zijn er, hoe werkt een hartslagmeter, wat te doen bij blessures, en welke sportdranken en energierepen kun je het beste mee nemen. Alles wat het lichaam van de biker aangaat kan hier gevraagd worden.
Plaats reactie
Blue_note
Mtb fanaat
Mtb fanaat
Berichten: 6
Lid geworden op: do 7 april 2016, 19:51

za 30 april 2016, 13:38

Hoe gaan jullie hiermee om? Ik minder vaart, sta zonodig stil totdat iedereen gepasseerd is.
Vandaag kwam er echter een blaffende pitbull achter me aan (heb die mensen niet ingehaald, ze kwamen uit een andere weg) die in mijn schoen begon te bijten. Uiteraard iets van gezegd tegen het baasje, maar die deed net alsof het normaal is dat hij een fietser aanvalt....

Iemand al eens meegemaakt?
Gebruikersavatar
crankstel
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1147
Lid geworden op: za 21 februari 2015, 14:31
Mijn mountainbike: Staat op hoge pootjes

za 30 april 2016, 13:54

Lastige vraag, maar zelf schop ik ze van mij af als ze dat doen. Moet mezelf verdedigen als het baasje zijn hond niet onder controle heeft.

En spreek ik het baasje er op aan en als er schade is verhaal ik het op de eigenaar.
Mark1988
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 240
Lid geworden op: za 26 mei 2007, 19:02
Mijn mountainbike: Giant XTC 29er 0 (2012)
Contacteer:

za 30 april 2016, 14:25

Ik rem af en passeer rustig. Ik klik voor de zekerheid vaak wel uit om mezelf te verdedigen indien nodig. Een keer ben ik gebeten door een hond in mijn bovenbeen, zijn baas heeft toen de fietsbroek en tetanusspuit vergoed.
Evolution is a constant process. Step by step even the ultimate can be improved. Welcome to the next generation. Hier vind je alle 2015 mountainbike prijslijsten
Gebruikersavatar
bert l.
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 9471
Lid geworden op: zo 29 februari 2004, 15:12
Mijn mountainbike: Cube AMS 100
Contacteer:

za 30 april 2016, 18:40

Blue_note schreef:Hoe gaan jullie hiermee om? Ik minder vaart, sta zonodig stil totdat iedereen gepasseerd is.
Vandaag kwam er echter een blaffende pitbull achter me aan (heb die mensen niet ingehaald, ze kwamen uit een andere weg) die in mijn schoen begon te bijten. Uiteraard iets van gezegd tegen het baasje, maar die deed net alsof het normaal is dat hij een fietser aanvalt....

Iemand al eens meegemaakt?
Nee, dat is uiteraard niet normaal. Ik heb twee van die mormels. Je hoort ze overal en altijd onder appél te hebben. Ze moeten naar hun baas luisteren. De meeste hondebaasjes zijn vredelievende mensen, maar ook aso's mogen een hond hebben.

Als je aangevallen wordt door een hond en de baas geeft geen sjoege, dan kun je bijv een foto maken van baas en hond en ermee naar de politie gaan. Er is een kans dat ze hem kennen en als die hond zoiets voor de tweede keer flikt, dan mag ie voor de rest van z'n leven een muilkorf om.
Als je doorrijdt en niets doet, weet je zeker dat er geen gevolg is voor aso-baas en aso-hond.

Wat mij betreft mag het volgen van een cursus "Gehoorzame Huishond" voor elke baas verplicht gesteld worden. In 99% van de gevallen dat er iets gebeurt, zit het probleem niet bij de hond maar bij de baas.
Robin-S
All rounder
All rounder
Berichten: 65
Lid geworden op: za 9 januari 2016, 00:18
Mijn mountainbike: Trek Fuel ex 5 2020

za 30 april 2016, 21:50

Tijdens het fietsen heb ik dit gelukkig nog niet echt meegemaakt. Tijdens het hardlopen wel. Toen vond een puberende Mechelse herder het nodig om me een km of 3 achterna/met me mee te rennen. Ik ben eventjes gestopt om de baas de kans te geven om het hondje te pakken en aan te lijnen maar de baas deed niets en vond zijn telefoon belangrijker dan zijn hond...zo triest dit!

Ik heb zelf ook een hond (bruine labrador) en zou dergelijk gedrag vreselijk vinden omdat andere mensen hinder ondervinden van mijn hond. Zowieso vind ik dat pitt bulls of dergelijke honden ten aller tijden aangelijnd moeten zijn maar dat is mijn bescheiden mening. Mijn hond werd pas nog gegrepen door een stafford die losliep. Gelukkig is het redelijk goed afgelopen en waren er geen hechtingen nodig. De bazin gaf als argument dat haar hond dit anders nooit deed... :o

Maar goed, ik dwaal af. Als me dit op de fiets zou overkomen zou ik vaart minderen en wederom het baasje de kans geven om het dier bij zich te roepen. Aan de andere kant ken ik helaas ook genoeg voorbeelden van bikers in een honden losloop gebied die loslopende honden en hun baasjes ook niet respecteren.

Gr Robin
nietsche
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 263
Lid geworden op: di 18 mei 2010, 21:07
Mijn mountainbike: The Tusker, Bionicon Reed

zo 1 mei 2016, 08:48

Twee keer meegemaakt dat een mee rennende hond beet, het leek speelsheid maar dan nog. Ik stop nu altijd en stap af, kun je je indien nodig beter verdedigen.
hoogeveentje
Mtb fanaat
Mtb fanaat
Berichten: 30
Lid geworden op: do 6 december 2012, 21:30

zo 1 mei 2016, 11:10

Ik rem af en klik me voet los,om mij te kunnen verdedigen.
ik ben ook al eens gebeten door een hond,maar de meeste mensen
hebben geen respect voor de mede mens, denk ik
Gebruikersavatar
DKnight
All rounder
All rounder
Berichten: 93
Lid geworden op: ma 7 december 2015, 15:00

zo 1 mei 2016, 12:56

Ik heb gelukkig, even afkloppen, nooit bijtincidenten meegemaakt. Ik stap soms wel af als ik het niet helemaal vertrouw en zorg dat de fiets tussen mij en de hond(en) staat en maak contact met de baas. Het hangt echt af van de situatie (gedrag van hond) of ik mijzelf dominant opstel of dat ik bijvoorbeeld door mijn hurken ga. Schreeuwen, ongecontroleerde bewegingen enzovoorts zorgen er m.i. voor dat de hond het extra spannend vindt en probeer ik te vermijden (indien mogelijk).
MdBruin
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 417
Lid geworden op: wo 18 december 2013, 18:17
Mijn mountainbike: Giant Talon 29'er 1 2014

zo 1 mei 2016, 14:25

Zover ik weet moet een hond in het bos aangelijnd zijn.
Heb zelf gelukkig nooit een bijt incident gehad, ook nog nooit problemen met een eigenaar.
Mogelijk omdat ik netjes groet en de snelheid welke ik rijd verlaag.
Wel een paar keer last gehad van een hond welke blijkbaar van me schrok of al slechte ervaring hadden met mede fietsers. Op een manier heb ik een rust in me dat ik de hond kan negeren (aankijken werkt meestal averechts) wat meestal helpt, als de baas daarna niet corrigeert dan corrigeer ik wel. Vind het wel assioaal als de baas niet corrigeert.
NoChain
All rounder
All rounder
Berichten: 95
Lid geworden op: di 26 januari 2016, 18:12

zo 1 mei 2016, 15:58

Ik heb al verschillende keren honden achter me aan gehad, ik vraag me af waarvoor die bordjes 'honden aan de leiband' die bij de ingang van het bos dienen :roll:. Als ik met mijn hond ga wandelen of lopen is dit altijd aan de leiband, en zij luistert ook gewoon. Bij veel mensen is de hond de baas en loopt de eigenaar er maar wat achter aan.

Vandaag tijdens een toertocht kwamen we een man met twee honden tegemoet, wel aan de leiband maar hij had ze duidelijk niet onder controle. Wij zijn stevig vertraagd en zo ver mogelijk naar de kant uitgeweken maar die hond sprong naar me toe en beet in mijn hand. Gelukkig had ik handschoenen aan en was het meer happen als doorbijten. Het was pas een paar honderd meter verder dat ik, dankzij de hoeveelheid slijm op mijn handschoen, door had dat het echt wel raak was.
lenf
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1299
Lid geworden op: do 29 november 2007, 20:48
Mijn mountainbike: My bike is Fly!

zo 1 mei 2016, 17:26

Behalve mijn eigen hond, mag ik honden en hun baasjes niet zo.

Honden achtervolgen mij zelden, als ze dit wel doen, dan moedig ik ze aan, en nodig ik ze uit om zo lang mogelijk met mij mee te lopen, daar balen niet zulke goede baasjes over het algemeen behoorlijk van.
Soms raakt de hond in de war en haakt hij af.
Grootste vangst was twee vreemde honden die zo'n 10km met mij en mijn hond hebben meegelopen toen we aan het joggen waren. Als ik er genoeg van heb, jaag ik ze weg, dat vind mijn hond dan weer leuk, hij mag er zeker 100mtr vol achteraan, maar komt dan weer terug op commando.
Mijn hond weet wie het onderdak en het eten regelt, hij is daar dankbaar voor, dat uit hij door gewoon te luisteren.
Maar moedig de vreemde hond vooral aan om mee te gaan met jou, niet remmen, dan leer je hond en baas verkeerd gedrag aan. De hond moet uitwijken voor een fiets, jogger of paard.
Dieser Weg wird kein leichter sein, Dieser Weg wird steinig und schwer...
Gebruikersavatar
TenZNL
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 4022
Lid geworden op: zo 31 januari 2016, 15:44
Mijn mountainbike: Opvallend kleurrijk

zo 1 mei 2016, 17:55

lenf schreef: Maar moedig de vreemde hond vooral aan om mee te gaan met jou, niet remmen, dan leer je hond en baas verkeerd gedrag aan. De hond moet uitwijken voor een fiets, jogger of paard.
Da`s er 1 om te onthouden, thnx!

Vandaag wel wat honden en eigenaren ontmoet maar dat ging eigenlijk allemaal goed. 1tje luisterde iets te letterlijk en ging midden op het pad tussen 2 diepe modderplassen zitten met de baasjes aan weerskanten van de plassen...we zijn toen maar beleefd afgestapt om baasjes en hond geen modderdouche te geven :lol:
In order of appearance: Pivot | Dartmoor | C³H⁸

Weet je wat nu zo maf is?
Gebruikersavatar
Bergbike
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2983
Lid geworden op: ma 14 november 2011, 22:06
Mijn mountainbike: Grand Canyon AL SL 6.9 2016, Lego Fully 2.7" 2014
Contacteer:

zo 1 mei 2016, 18:24

Ehhh, onthoud dat maar niet. Met de eerste zin van lenf's verhaal ben ik het eens, daarna oneens. Een hond kilometers meenemen is hartstikke asociaal. Kleine moeite om een hond even weg te sturen. En als de baas dan ook roept is er nagenoeg nooit een probleem. Zeker als je zelf een hond hebt snap ik niet dat je dat niet kan opbrengen. Als de baas niks doet, tja, dan kan je weinig.

Verder romantiseer je de dankbaarheid van de hond voor voedsel en onderdak volledig. Honden hebben een sterk gevoel voor roedel, kennen geen wrok, en zijn gehoorzaam. Meer is het niet. Die gehoorzaamheid is overigens nogal verschillend tussen rassen, en tussen honden van hetzelfde ras. Mooi dat jij een 100% gehoorzame hebt, dat zijn ze niet allemaal dus soms lopen ze mee. Zeker in het geval van een teefje of bal of zo.

Waar we het wel over eens zijn, is dat honden niet voor fietsers e.d. moeten springen. Juiste socialisatie is daarvoor het middel, dat ligt bijde baas. Die truc van jou maakt het alleen maar een leuk spelletje.
Alex71
Mtb fanaat
Mtb fanaat
Berichten: 14
Lid geworden op: zo 3 april 2016, 00:49

zo 1 mei 2016, 19:31

Bergbike goed verhaal en helemaal mee eens.
Ik heb zelf ruim 20 jaar politie honden getraind en herken in 99% het gedrag en de bedoelingen van een hond wel en pas mijzelf daar op aan. De baas aan spreken op het gedrag van een hond heeft zelden zin.
Dit is trouwens ook mijn ervaring met fietsers. Ik was vanmorgen met mijn hond op het Roosendaalse veld ( posbank) daar mag een hond loslopen maar komt ook oa de mtb route langs. Vandaag dus weer genoeg fietsers gezien ( proloog giro )die echt denken dat die weg of dat pad er excusief voor hun is.
Gebruikersavatar
kan niet meer
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 1730
Lid geworden op: ma 11 mei 2009, 22:29
Mijn mountainbike: Radon skeen

zo 1 mei 2016, 19:35

Ik vind de manier van Lenf ook niet om te prijzen. Je brengt de hond en de baas op die manier mogelijk in grote problemen.
"This species has amused itself to death"
Plaats reactie