Hernia's en MTB'en? Wie heeft ervaring?

Welke trainingsvormen zijn er, hoe werkt een hartslagmeter, wat te doen bij blessures, en welke sportdranken en energierepen kun je het beste mee nemen. Alles wat het lichaam van de biker aangaat kan hier gevraagd worden.
Brambo67
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 307
Lid geworden op: ma 9 februari 2015, 22:15

Sinds twee weken weet ik dat ik drie hernia's heb. Inderdaad da's geen beste rug. De onderste (L5-S1) zorgt voor een vervelende pijn in m'n linker bil en uitstraling naar m'n hele been. Ik heb de MRI's van 2005 en 2019 vergeleken (toen dezelfde klachten) en heb kunnen zien dat het weliswaar wat minder is maar dat is ook logisch na 14 jaar. Ik ben nu 52 en eigenlijk verder prima fit. Deze week deed zich een kans voor om geopereerd te worden aan de onderste hernia. Uiteindelijk heb ik het niet gedaan omdat het eerder is gelukt de boel te herstellen zónder operatie. Ik was toen uiteraard jonger maar misschien wel minder fit en het duurde dan ook wel 9 maanden... vanwaar ook de overweging te opereren deze week.

Vandaag ben ik begonnen aan het actieve herstel; met ondersteuning van een fysiotherapeut en begeleid sporten. De eerste sport van vanavond was... op de MTB. Fietsen voelt namelijk prima, zelfs op de hardtail, zolang het niet te zwaar en/of te lang is. Ondanks de lastige uitstralingspijn (staan en slenteren) kan ik wel liggen, zitten en fietsen. Ook is er geen vermindering van de kracht of uitval geconstateerd. Ik kan op m'n tenen staan, op m'n hakken ben in balans etc. Ik zal af en toe ook zelf wel wat posten over hoe het gaat. Langere marathons zijn even uit den boze maar ik ga proberen in de sportschool m'n conditie vast te houden.

Ik loop er eigenlijk verder niet zo mee te koop maar omdat ik nu wat actiever ben op dit forum ben ik wel benieuwd of er lotgenoten en/of ervringsdeskundigen zijn met ervaringen, tips, wat wel en wat niet te doen. Ik ben positief ondanks de pijn en heb veel vertrouwen dat het weer lukt.
Orbea Oiz Pro 2023, Trek Fuel EX 8 2020, BMC Roadmachine 02, Two, 2020 Ex: Trek Top Fuel 9.8 AXS 2020 , Scott Spark RC Pro 2018, Cannondale Synapse Carbon 3 Ultegra 2014, Trek Procaliber 8 2018, Cube LTD Race 2016, Giant Anthem Advanced 0/1 2013.
aurelius
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 10365
Lid geworden op: do 26 november 2009, 23:35
Mijn mountainbike: Lux Trail CF7

Bij een hernia puilt je tussenwervelschijf uit en daardoor raakt de daar ontspringende zenuw beklemd, met uitstraling je been in tot gevolg.
Afhankelijk van waar het precies uitpuilt zijn sommige bewegingen/houdingen juist wel of niet pijnlijk, jij hebt dus geluk dat fietsen juist gaat, mits niet te lang en niet te intensief.
Maar ook daarbij moet/kun je kijken naar welke zit voor jou het prettigst is. Dat is zoeken.
Kort zitten of lang gestrekt, diep of rechter op... het hangt er maar vanaf waar jouw tussenschijf het meest uitpuilt en drukt op de zenuwwortel in welke houding precies... en ieders normale bouw en flexibiliteit van de lage rug is ook weer anders.
Oha wordt rechterop als prettiger ervaren, maar... dat zegt dus niks over jouw specifieke geval... Uitproberen dus.

Je tussenwervelschijven fungeren als de schokdempers van je wervelkolom.
Dus, waar iedereen met een hernia baat bij zal hebben:
Volumineuzere banden die je op lagere druk kunt rijden, zodat schokken beter worden geabsorbeerd.
Een fully, als je de keuze hebt tussen een fully of HT. Alles wat je voor- en achtervering opvangt aan klappen hoeven je tussenwervelschijven niet meer op te vangen...
The "Fun Zone" is definitely quicker to find on a shorter travel bike.
You only want as much as is necessary and as little as possible.
Gebruikersavatar
two-one
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 835
Lid geworden op: di 27 februari 2007, 02:01
Mijn mountainbike: Van alles wat...

Ik heb hetzelfde gehad, en heb het als volgt aangepakt:
  • Ik heb mezelf recht laten zetten door een orthomanueel therapeut, want ik stond blijkbaar al een tijdje scheef
  • Ik ben volgens de mckenzie methode elke dag bezig geweest om de pijn uit mijn been weg te krijgen.
    Gedurende deze tijd heb ik wel rustige mountainbike ritten gedaan, maar heb wel mijn zadel iets naar voren gekanteld, zodat ik met een vlakke rug reed, ipv gebogen onderrug.
  • Ik ben mijn quadriceps structureel gaan stretchen, omdat die heel kort waren geworden, en mijn bekken scheef trokken.
  • Toen de pijn minder was, ben ik buikspieren en hamstrings gaan trainen, om mijn core wat meer in balans te krijgen.
edkars
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1126
Lid geworden op: di 19 augustus 2008, 23:28
Mijn mountainbike: Specialized Stumpjumper comp 29
Contacteer:

Hier nog een ervaringsdeskundige. Ik kon na beide keren uiteindelijk alles weer doen, ook op de mtb. Ook marathons en dagtochten in de Eifel, gewoon op mijn hardtail. Het is voor mij wel zaak om consequent mijn core te blijven trainen, want het blijft een een zwakke plek. Ik combineer de core training met yoga oefeningen van Abi Carver. Enkele yoga oefeningen doe ik soms onderweg ook even, als ik merk dat mijn rug begint te zeuren.
http://www.strava.com/athletes/682636" onclick="window.open(this.href);return false;

Hey ho, let's go!
Gebruikersavatar
Klitse
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 1576
Lid geworden op: do 7 juni 2018, 22:45
Mijn mountainbike: Moxie / Eccentric / SSSS Inbred

Ook ik kan me melden. 37 jaar en al 2 hernia's achter de rug. Laaste dateert van afgelopen April. Was dusdanig heftig dat ik 3 weken nauwelijks heb kunnen bewegen. Maar nadat het eenmal wat beter ging ook weer op de MTB geklommen. Eerst een paar asfaltritjes om de rug te sparen maar uiteindelijk dit najaar een Dirtjump clinic en 2 MTB clinics gevolgd zonder moeite. Mijn rug blijft een zwakke plek, en een 3e hernia is niet onwaarschijnlijk. Af en toe laat ik me rechtzetten door een Chiropractor. Dat helpt de ene keer beter dan de andere. Wel heb ik een tijd geleden besloten mijn rug niet langer te belasten met dingen die ik ook kan laten doen. Dus klusjes in huis waar je een stevige rug voor moet hebben, of werken in de tuin doe ik niet. Als ik dan toch rugpijn heb, dan maar liever van een val van een MTB :lol:

En zodra het budget het toelaat gaat de HT de deur uit en komt er een Fully met wat meer travel.
My Bikes:
Moxie // Eccentric // Minty // SSSS Inbred
lenf
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1299
Lid geworden op: do 29 november 2007, 20:48
Mijn mountainbike: My bike is Fly!

Hier hetzelfde. Een fully hielp mij niet. Daardoor werd het soms zelfs erger. Ik let er wel op dat ik alles een beetje gelijkmatig train en stretchen niet vergeten.
Dieser Weg wird kein leichter sein, Dieser Weg wird steinig und schwer...
Gebruikersavatar
nielsvk
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1359
Lid geworden op: zo 15 mei 2005, 17:51

Ik heb hier ook ervaring mee. Ik heb uiteindelijk een fysiotherapeut gevonden die mij heel goed heeft geholpen. Vaak (meestal? altijd?) is zo'n probleem uiteindelijk het gevolg van jarenlange verkeerde gewoonten wat betreft houding en bewegingspatronen. Met de fysio heb ik dit laag voor laag afgepeld en vanaf nul weer opgebouwd. Heel veel oefeningen om mijn houding, kernstabiliteit en mobiliteit te verbeteren. Het was echt een kwestie van veel herhalingen om de juiste gewoonten te 'programmeren'. Dit heeft, met tussenpozen, al met al wel zo'n 2 jaar gekost. Sindsdien doe ik iedere ochtend oefeningen en 1x per week yoga om het te onderhouden. Ik kan nu eigenlijk pijnloos rijden en ben ook een veel betere rijder geworden. Het blijft wel altijd een zwak punt, als ik erg moe ben, of niet lekker, of stress heb van werk of zo, merk ik dat mijn lichaam sneller in oude/slechte gewoonten vervalt en ik weer last krijg. Maar het mooie is dat ik, met dank aan de fysio, nu begrijp wat er aan de hand is en het gereedschap heb om dat tegen te gaan.

Uiteindelijk zal het bij ieder persoon weer anders zijn maar er is in ieder geval veel mogelijk dus houd de moed erin!

Succes!
Brambo67
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 307
Lid geworden op: ma 9 februari 2015, 22:15

Geweldig bedankt tot zover voor alle reacties. Ik krijg er meer motivatie van en vooral ook het besef dat de hernia's er niet zomaar zijn. Ik werk veel en lang, zit veel in de auto en ben regelmatig binnen Europa op reis per vliegtuig en huurauto. Ik denk dat ik de boel toch (weer) wat verwaarloosd heb... Nu ik definitief bij 'de oude garde' begin te horen zal ik meer dan ooit moeten gaan werken aan actief herstel en vooral daarna actief onderhoud. Ik heb al een aantal tips, suggesties en ervaringen gezien die me sterken dit te doen en me het vertrouwen geven dat dit kan gaan lukken. Ik heb inmiddels m'n eerste rit op de hardtail gemaakt sinds het 'officieel' is en dat viel niet tegen. Dit weekend ook nog even een eenvoudig rondje en vanaf volgende week met de fysio een aantal oefeningen en begeleid cardio en core stability training.
Orbea Oiz Pro 2023, Trek Fuel EX 8 2020, BMC Roadmachine 02, Two, 2020 Ex: Trek Top Fuel 9.8 AXS 2020 , Scott Spark RC Pro 2018, Cannondale Synapse Carbon 3 Ultegra 2014, Trek Procaliber 8 2018, Cube LTD Race 2016, Giant Anthem Advanced 0/1 2013.
Medico
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 290
Lid geworden op: vr 2 november 2012, 04:30
Mijn mountainbike: Carbonda FM 936, on one scandal

Ik reageer eigenlijk nooit op dit soort medische topics, maar voel nu toch wel de noodzaak voordat zo'n topic ontspoord in allemaal goed bedoelde, maar weinig steekhoudende adviezen.

Tot op heden is het niet precies bekend waarom mensen hernia's krijgen, laat staan waarom TS op zn 51e en Klitse al meerdere op zn 37e hebben gekregen. Natuuurlijk zijn er meerdere risicofactoren zoals zwaar werk etc en lijkt er iets van familaire clustering te zijn wat de kans op hernia's vergroot.
Door de bank genomen lijkt het een combinatie van een slijtage fenomeen en pech. Er zijn dus geen garanties dat je ze wel of niet krijgt.

Wat je ook kan zien op MRI en wat in de volksmond de "dubbele en driedubbele hernia" wordt genoemd, zijn de bulging disc/ hernia's zonder zewuwbeklemming. Dit is een relatief veel voorkomend fenomeen wat je ook bij " gezonde " 35+ ziet en over het algemeen weinig tot geen kachten geeft (want geen zenuwbeklemming).

De boven gegeven adviezen zijn daarom niet een garantie op het niet krijgen van nieuwe hernia's, deels is gewoon pech.
Wat je er wel mee kan berijken is minder rugklachten. Wat ansich weer weinig met hernia's krijgen te maken heeft.

Just my 2 cents.
Laatst gewijzigd door Medico op za 7 december 2019, 10:42, 1 keer totaal gewijzigd.
Vakmanschap is Meesterschap

Carbonda fm 936 viewtopic.php?f=14&t=144187
walters
All rounder
All rounder
Berichten: 100
Lid geworden op: di 2 februari 2010, 18:30

Hier nog een ervaringsdeskundige, wel geopereerd , maar toch een lange weg daarna, zou het nu mogelijk niet meer doen (operatie). Autorijden is funest voor je rug, probeer op de cruise control te rijden en veel core stability oefeningen. De laatste hebben me enorm geholpen toen ik wederom klachten kreeg.
Succes :-q
Brambo67
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 307
Lid geworden op: ma 9 februari 2015, 22:15

Medico schreef: za 7 december 2019, 10:36 Ik reageer eigenlijk nooit op dit soort medische topics, maar voel nu toch wel de noodzaak voordat zo'n topic ontspoord in allemaal goed bedoelde, maar weinig steekhoudende adviezen.

Tot op heden is het niet precies bekend waarom mensen hernia's krijgen, laat staan waarom TS op zn 51e en Klitse al meerdere op zn 37e hebben gekregen. Natuuurlijk zijn er meerdere risicofactoren zoals zwaar werk etc en lijkt er iets van familaire clustering te zijn wat de kans op hernia's vergroot.
Door de bank genomen lijkt het een combinatie van een slijtage fenomeen en pech. Er zijn dus geen garanties dat je ze wel of niet krijgt.

Wat je ook kan zien op MRI en wat in de volksmond de "dubbele en driedubbele hernia" wordt genoemd, zijn de bulging disc/ hernia's zonder zewuwbeklemming. Dit is een relatief veel voorkomend fenomeen wat je ook bij " gezonde " 35+ ziet en over het algemeen weinig tot geen kachten geeft (want geen zenuwbeklemming).

De boven gegeven adviezen zijn daarom niet een garantie op het niet krijgen van nieuwe hernia's, deels is gewoon pech.
Wat je er wel mee kan berijken is minder rugklachten. Wat ansich weer weinig met hernia's krijgen te maken heeft.

Just my 2 cents.
Goed dat je ook kritische geluiden geeft maar ik wil daar toch iets van zeggen... Ik weet dat het krijgen van hernia's te maken heeft met genetische aanleg, verwaarlozing van de core stability, pech enz. enz. Ik ben ook bekend met dat de ene hernia overlast geeft en de ander niet. Bij mij is dat niet anders. De L5-S1 is de boosdonerr nu voor de tweede keer in mijn leven. Ik heb tot nu toe niet het gevoel dat dit topic ontspoort. Geloof het of niet; garanties krijgt niemand in het leven en zeker niet op het gebied van gezondheid. Ik vraag om tips, ervaringen en adviezen en die krijg ik. Het is nu aan mij om deze op waarde te schatten en er wel of niet iets mee te doen. Ik heb deze week gesproken met Dr. Iprenburg van de Herniakliniek in Veenhuizen en ook hij bevestigt dat het krijgen van een hernia ook echt een vorm van pech is. Maar hij zegt ook dat een gezonde actieve levensstijl en rekening houden met je beperkingen en tekortkomingen bijdraagt aan het voorkomen van nieuwe hernia's. In ieder geval wel bedankt voor ook de kritische noot ;-)
Orbea Oiz Pro 2023, Trek Fuel EX 8 2020, BMC Roadmachine 02, Two, 2020 Ex: Trek Top Fuel 9.8 AXS 2020 , Scott Spark RC Pro 2018, Cannondale Synapse Carbon 3 Ultegra 2014, Trek Procaliber 8 2018, Cube LTD Race 2016, Giant Anthem Advanced 0/1 2013.
Gebruikersavatar
bert l.
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 10838
Lid geworden op: zo 29 februari 2004, 15:12
Mijn mountainbike: Cube AMS 100
Contacteer:

Twee keer last van gehad. Autorijden was een ramp vanwege de tegendruk van het koppelingspedaal op mijn voet. Veel gewandeld. Vaak opstaan. Beste advies kwam van de bedrijfsarts: elk kwartier opstaan en een rondje om de tafel lopen. Beginnen met bewegen was pijnlijk. Uiteindelijk is het vanzelf met rust over gegaan. Op de MRI kun je nog steeds de dingen zien die Medico hierboven ook al opschrijft. Tussen wat je op een MRI ziet en wat pijnklachten oplevert, zit maar een heel beperkt verband. Zoals een arts me ooit uitlegde: in 1/3 van de gevallen zie je op de MRI afwijkingen en heeft de patiënt klachten. In 1/3 van de gevallen zie je op de MRI afwijkingen, maar daar heeft de patiënt geen last van. En de andere 1/3 kun je nu wel raden.
Rust en voorzichtig bewegen zijn denk ik wel de beste medicijnen. Het gaat over.
Vrijwilliger bij MTB Heuvelrug.


link: www.mtb-utrechtseheuvelrug.nl
bongo
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 451
Lid geworden op: ma 30 juli 2012, 10:33

Brambo67 schreef: za 7 december 2019, 13:39......Ik heb deze week gesproken met Dr. Iprenburg van de Herniakliniek in Veenhuizen......
Ook ik ben een verstokte L5-S1 patiënt geweest. Op het moment dat ik rond m'n 25e stopte met mijn actieve rugbycarrière, kreeg ik last van regelmatige "uitval". Ofwel, 1 tot 2 keer per jaar een dusdanige pijnaanval, waarbij mijn hele rug door de spieren en pijn scheef kwam te staan, uitstraling in been en ik aan de diclofenac en plat moest. Alles gedurende dik 20 jaar geprobeerd wat in het tijdsbeeld actueel was, van allerlei (fysio)therapieën tot zelfs een drieweekse ligtherapie. Uiteindelijk wilde specialist in lokale ziekenhuis niet opereren, want diagnose was niet ernstig genoeg. Altijd had ik diclofenac bij me voor veiligheid en kende ik serieuze beperkingen in de belastbaarheid van mn rug.
In 2011 was de pijn bij de "uitval" zo enorm, dat ik zelf ben gaan speuren om er toch iets aan te laten doen. Kennelijk was mijn lijf en levensstijl niet in staat om het permanent op te lossen. Op dat moment was Renate Groenewold geopereerd door Iprenburg. Ik heb dat vervolgens ook laten doen in 2012, ondanks dat het niet werd (wordt) vergoed door ziektekostenverzekering.
Het resultaat was super! Het heeft me wel 6-9 maanden gekost om weer het goede vertrouwen te voelen in mn rug. Het is zeker wel zo dat m'n rug de "zwakke schakel" blijft, zowel qua fysieke belastbaarheid als tussen de oren. Maar dat is een kwestie van accepteren en goed mee omgaan! Zo rij ik toch het liefst op een fully, is afgelopen jaren gebleken.

Succes!
Yeah Steel
All rounder
All rounder
Berichten: 146
Lid geworden op: ma 4 januari 2016, 21:47
Mijn mountainbike: Epic SWORKS 2023, Santa Cruz Hightower LT

Mijn ervaring:

al lang (sinds jeugd tot nu, 45 jaar) en structureel last van een zwakke rug. Wat zich soms uit periodes (paar weken tot paar maanden) van uitstralingspijn in bil en been. Altijd op wedstrijd nivo kunnen blijven MTB-en.

Vorig jaar was het weer raak en stond mijn rug ook volledig in een "S" door de pijn. Autorijden is killing en uitstappen soms gewoon bijna niet mogelijk door de hevige pijn. Lopen, buro zitten en fietsen ging dan wonderwel best aardig.

Ik heb het altijd genegeerd in de zin van dat ik gewoon doorging met wat ik deed, hetzij in wat mindere mate. Pijnstilling met paracetamol, en gewoon op de fiets. Klachten gingen altijd weer van nature weg.

Vorig jaar voor het eerst "hulp" gezocht, bij diverse fysio's. Om te janken vond ik het. Maar uiteindelijk na diverse omzwervingen prettig door een manueel therapeut geholpen. Een bezoek aan een gerenomeerde sportarts droeg ook nog aan mijn beeldvorming bij. Mijn conclusie is dat er onder hulpverleners enorm veel verschillende meningen zijn. Staar je niet blind op 1 persoon of adviseur !!

Wat bij mij prettig werkt:
- mc Kenzie oefeningen, helpt echt goed
- Gewoon blijven bewegen incl sporten onder het genot van milde pijnstilling (paracetamol)
- manueel therapeut

Operatie zou ik nooit aan beginnen zolang ik geen acute uitval verschijnselen heb. Ik heb al teveel mensen gezien die geopereerd zijn waarbij de klachten gewoon bleven. Ik schrijf bewust "ik" omdat iedereen het voor zichzelf moet bepalen natuurlijk

Ook verbaas ik me erover dat sommige mensen met milde klachten vrolijk de operatiekamer in worden gereden, terwijl anderen aan de morfine zitten, niets meer kunnen en een MRI scan niet bespreekbaar is.....
MTBArnhem
Medico
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 290
Lid geworden op: vr 2 november 2012, 04:30
Mijn mountainbike: Carbonda FM 936, on one scandal

Yeah Steel schreef: wo 11 december 2019, 13:59 Mijn ervaring:

al lang (sinds jeugd tot nu, 45 jaar) en structureel last van een zwakke rug. Wat zich soms uit periodes (paar weken tot paar maanden) van uitstralingspijn in bil en been. Altijd op wedstrijd nivo kunnen blijven MTB-en.

Vorig jaar was het weer raak en stond mijn rug ook volledig in een "S" door de pijn. Autorijden is killing en uitstappen soms gewoon bijna niet mogelijk door de hevige pijn. Lopen, buro zitten en fietsen ging dan wonderwel best aardig.

Ik heb het altijd genegeerd in de zin van dat ik gewoon doorging met wat ik deed, hetzij in wat mindere mate. Pijnstilling met paracetamol, en gewoon op de fiets. Klachten gingen altijd weer van nature weg.

Vorig jaar voor het eerst "hulp" gezocht, bij diverse fysio's. Om te janken vond ik het. Maar uiteindelijk na diverse omzwervingen prettig door een manueel therapeut geholpen. Een bezoek aan een gerenomeerde sportarts droeg ook nog aan mijn beeldvorming bij. Mijn conclusie is dat er onder hulpverleners enorm veel verschillende meningen zijn. Staar je niet blind op 1 persoon of adviseur !!

Wat bij mij prettig werkt:
- mc Kenzie oefeningen, helpt echt goed
- Gewoon blijven bewegen incl sporten onder het genot van milde pijnstilling (paracetamol)
- manueel therapeut

Operatie zou ik nooit aan beginnen zolang ik geen acute uitval verschijnselen heb. Ik heb al teveel mensen gezien die geopereerd zijn waarbij de klachten gewoon bleven. Ik schrijf bewust "ik" omdat iedereen het voor zichzelf moet bepalen natuurlijk

Ook verbaas ik me erover dat sommige mensen met milde klachten vrolijk de operatiekamer in worden gereden, terwijl anderen aan de morfine zitten, niets meer kunnen en een MRI scan niet bespreekbaar is.....
Ik wil daar toch wel op reageren hoor.
Twee dingen moet je uit elkaar halen: 1. een hernia oftewel radiculair syndroom met of zonder rugpijn en 2. rugklachten met of zonder uitstraling in een ledemaat maar ZONDER wortelbeklemming.

Bij beiden geldt (heel kort door de bocht) pijnverlichting is het doel.

Alleen het zijn 2 verschillende aandoeningen.
Een "hernia" is eigenlijk redelijk simpel. Er zit nl een zenuw knel en dat geeft eerst in de acute situatie gewoon pijn en later ook zenuwpijn.
In ongeveer 70% van de gevallen gaat dit spontaan over zonder operatie. Ten opzichte van mensen die geopereerd worden doen ze het ook niet veel slechter (na een jaar weleenswaar). Maar de pijn moet natuurlijk wel onder controle gebracht worden. Meestal met medicatie tot morfine aan toe, maar pijnteams met wortelblokkades (zenuw tijdelijk blokkeren) worden steeds meer gewoon en lijken ook echt goed en snel te werken. Operatie komt pas aan de orde bij langdurige klachten wat al snel enkele maanden kan betekenen (tenzij andere problemen zich voordoen zoals snelle achteruitgang in kracht of incontinentie ed).
Vanwege het pas laat in actie hoeven komen van een chirurg is dus een MRI niet de eerste keuze. Een MRI maakt je natuurlijk ook niet beter!

Rugklachten zonder zenuwbeklemming is helaas heel andere koek. Vaak is er op een MRI, in tegenstelling tot een hernia, niet een ding aan te wijzen, maar kan juist de scan op wat slijtage gewoon normaal zijn. De Oorzaak van rugklachten is nl complex; het kan in spieren, pezen, gewrichtjes, tussenwervelschijven etc zitten zonder dat dit te zien is op scans.
Dat merk je dus ook aan de behandeling: die is er eigenlijk tot op heden niet! Het is niet een hernia die je kan wegsnijden oid.
Ook wetenschappelijk onderzoek is teleurstellend omdat het gewoon een hele heterogene groep patienten is met aan de buitenkant allemaal rugpijn, maar waarschijnlijk met verschillende oorzaken. Er is tot op heden geen specifieke behandeling voor deze patienten.
Wat nu geadviseerd wordt is bij toename van klachten: therapie en pijnstilling, daarnaast blijven bewegen.

Daarnaast nog wel een tip bij rugklachten en je zoekt een therapeut: ga naar een specialistische (rug)therapeut zoals McKinzie- (lijkt meest wetenschappelijke onderbouwing te hebben), manueel-, mensendieck- of caesartherapeut maar misschien ook wel iets alternatiever als een orthomanueel arts. Reden is misschien wat simpel; maar met een lekke band kom je ook niet bij de loodgieter ook al zijn ze beiden waarschijnlijk wel goed met de handen...En vertrouw je het niet, bespreek het met je huisarts!
Vakmanschap is Meesterschap

Carbonda fm 936 viewtopic.php?f=14&t=144187
Plaats reactie