Plaatsen schoenplaatjes

Welke trainingsvormen zijn er, hoe werkt een hartslagmeter, wat te doen bij blessures, en welke sportdranken en energierepen kun je het beste mee nemen. Alles wat het lichaam van de biker aangaat kan hier gevraagd worden.
Plaats reactie
rognic
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 152
Lid geworden op: ma 30 augustus 2010, 22:14

do 12 december 2019, 12:49

Zijn er nog die hun schoenplaatjes meer naar achter plaatsen.heb de mijne nu 1cm achter 1°metatarse.

Heb meer stabiliteit en kracht,denk dat met carbon zolen het geen belang heeft waar ze staan.
Pierre1968
Mtb fanaat
Mtb fanaat
Berichten: 13
Lid geworden op: za 12 januari 2019, 15:21

vr 13 december 2019, 15:54

Heb je het krachtsverschil ook echt gemeten? Met een Wattagemeter? Of is het meer op gevoel geconstateerd?
De kopjes (bot) van de middenvoetsbeentjes -vooral caput metatarale-1- geven de druk op de ondergrond/de pedaal door. Ga je daar met je pedaalas een cm achter zitten richting middenvoet dan kom je al op de weke delen, deze geven logischerwijs minder goed de kracht (druk op de pedalen) door want zijn indrukbaar.
Wel krijg je een ander kanteleffect van je voet om de pedaalas, mogelijk ervaar jij dat als prettiger. Kan beter passen bij de motoriek in je enkelgewricht tijdens fietsen.
En weet je zeker dat je vorige afstelling van de schoenplaatjes 'spot on' midden onder het kopje 1e middenvoetsbeentje was?
Carbon of welk ander rigide niet-indrukbaar materiaal, dat is om het even. Glasvezel versterkt is ook prima, vele harde kunststof-/rubbermaterialen voldoen ook al voor de wielertoerist. De maximale piekdruk die de voet levert op de pedaal tijdens fietsen is niet zo groot, daar druk je 'nog geen deukje mee in een pakje boter' :wink: . (Staand op de pedalen wordt het een ander verhaal). Fabrikanten willen je graag anders doen geloven en wij fietsers willen graag het beste van het beste ….. ik ook :oops:
rognic
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 152
Lid geworden op: ma 30 augustus 2010, 22:14

vr 13 december 2019, 17:39

Plaatje stond ter hoogte van dikke knobbel voet,het kan misschien ook zijn dat men rechtervoet 1cm korter is en daardoor een beter gevoel krijg in die voet.In men linkervoet heb ik bijna hetzelfde gevoel dan vroeger.
Door die schoenplaatjes naar achter te brengen heb ik men zadel een 0,5cm lager gezet,misschien zat ik voordien te hoog en nu beter kracht kan zetten op pedaal.
Bedankt voor je toelichting,eigenlijk zou ik misschien eens kunnen proberen om terug de schoenpl.onder 1°metat.te plaatsen met deze zithoogte.
Medico
All rounder
All rounder
Berichten: 118
Lid geworden op: vr 2 november 2012, 04:30
Mijn mountainbike: Carbonda FM 936 Canyon nerve 7.9 (2016) Cube LTD 29 (2013)

vr 13 december 2019, 19:15

De as op metatarsale 1, maar ook "kops" verhaal is oude wielren informatie (zou bijna folklore) die nergens op gebaseerd is behoudens dan hupotheses.
Lees bijvoorbeeld dit eens:
https://www.stevehoggbikefitting.com/bi ... -position/

Of te wel rij wat jij fijn vindt... Ik rij bv nu al een jaar of 2 met de as meet dan een cm achter metatarsale 1, dit na een ellenlange achillespeesblessure.

Succes :-q
Vakmanschap is Meesterschap
Plaats reactie