
Wat houdt dat in voor het uitoefenen van onze hobby?
Sociale contacten mijden, social distancing, weerstand op orde houden... lastig allemaal.
Edit 10-04-'20, momenteel geldt:
Een frisse neus halen mag eventueel, als het kan blijf liefst thuis, of tenminste in de buurt van huis.
Houdt 1,5m afstand in het algemeen, maximaal in groepjes van 3 (huisgenoten uitgezonderd), liefst solo.
Maar die 1,5m is voor fietsers achterhaald: bij snelle fietsers moet je 20m afstand houden om voldoende uit een besmettelijke slipstream te blijven ( "Corona en sporten in iemands slipstream: https://www.demorgen.be/cs-b60aece6, universiteit Leuven en TU Eindhoven).
De KNWU zegt dit:
‘Fietsen kan, mits (liefst alleen)...’, https://www.knwu.nl/magazine/kan-ik-gez ... en-fietsen:
#ridesolo: fiets alleen
Het voordeel van de wielersport is dat je makkelijk alleen kunt trainen en niet afhankelijk bent van anderen. Fiets dus alleen en vermijd drukke fietsomgevingen om de kans op verspreiding van het virus te beperken. Lokale autoriteiten hebben daarom ook aangekondigd om populaire fietsgebieden af te sluiten voor groepen wielrenners.
•Houd ruimschoots afstand
Zorg ook dat je altijd ruimschoots afstand houdt tot andere verkeersdeelnemers om het risico op verspreiding van het virus te beperken. Vanwege de luchtverplaatsing op hogere snelheden adviseren we om (veel) meer dan 1,5 meter afstand te houden. Onderzoek van de KU Leuven en TU Eindhoven laat zien dat bij fietsen op hogere snelheid zeker 20 meter afstand gehouden dient te worden om de kans op besmetting te verminderen.
•Leeg je neus niet op straat
Houd rekening met elkaar en ‘leeg’ of snuit je neus niet tijdens het fietsen. Het is sowieso al niet fraai om te doen en in deze situatie ook niet zonder risico’s. In plaats daarvan kun je beter even stoppen om je neus te snuiten in een papieren zakdoek.
•Beperk zware trainingen (ook indoor)
Beperk zware trainingen, zoals interval- en bloktrainingen en trainingen van drie uur of meer. Oftewel, inspanningen waar je twee dagen of langer van moet herstellen. Fiets op zo’n manier dat het geen grote aanslag doet op het immuunsysteem. Als het immuunsysteem te zwaar belast wordt, ben je (kort na de inspanning) vatbaarder voor ziekten en virussen, zoals het coronavirus. Tip: in onze trainingsapp Fondo vind je een speciaal #ridesolo-trainingsprogramma met aangepaste trainingen om te volgen deze periode.
•Doe geen gekke dingen
Pas op met risicovolle manoeuvres zoals wheelies en jumps en breng jezelf en anderen niet onnodig in gevaar. Beperk ook je snelheid. Ziekenhuizen hebben hun handen al vol aan het coronavirus.
•Zorg goed voor jezelf
In deze tijd is het goed om extra aandacht te schenken aan je persoonlijke verzorging. Houd je ochtendpols bij, zodat je goed kunt monitoren of je al hersteld bent van de training, nog even rustig aan moet doen, of toch iets onder de leden hebt. Gebruik tijdens de training een buff (nekwarmer), douche direct na de training en eet gezond zodat je lichaam optimaal herstelt. Was ook direct je sportkleding. Pak ook die extra uurtjes slaap, zodat het immuunsysteem goed kan herstellen.
•Gebruik je verstand
Gebruik tot slot je gezonde verstand. Fietsen is de mooiste sport op aarde, maar onze collectieve gezondheid is belangrijker. Neem je verantwoordelijkheid en hou de updates van het RIVM in de gaten.
Algemene zeer goede info:
www.rivm.nl
www.thuisarts.nl
En hoe houd je je weerstand in orde?
‘Niet te lang, te ver, te diep, te hard gaan’. Hoe zwaarder je training, tocht, hoe groter de aanslag op je gestel, hoe langer het herstel duurt, hoe langer de tijdelijke mindere weerstand duurt.
Gezond eten en geen maaltijden overslaan, genoeg drinken, slapen/rusten.
(@Bert, jij had laatst een mooie bijdrage, die ik niet meer vind. Posten?).
Edit:
Kern van de boodschap:
Uit het dagboek van een jonge SEH-arts:
“Op het moment dat ik mijn autootje veilig in mijn parkeervak zet thuis en de sleutel omdraai na een lange heftige dienst springen de tranen in mijn ogen. Tranen van ontlading, verdriet en onmacht in deze tijd. De eerste Corona verdachte patiënt die ik heb opgevangen op de spoed is nu, een paar dagen later, overleden. Dat hakt erin. Nu is het menens.”
.
Een klein stukje uit mijn dagboek als jonge dokter in deze crisis.
.
Ik wil jullie oproepen jullie ogen niet te sluiten voor jullie verantwoordelijkheid. Niet meer te roepen dat het alleen om oude en zwakke mensen gaat. Niet zelf feestjes, bijeenkomsten of bootcamps gaat organiseren nu ze door de overheid zijn platgelegd. Niet iedere avond bij een andere vriend of vriendin gaat eten/op de koffie/gamen en zo alsnog het virus verspreid en de zorg druk vergroot.
.
Het gaat er niet om dat jij of die ene gezonde sterke boom van een kerel vriend van je dat virusje wel aankan. Het gaat erom dat we de snelheid van verspreiding zo laag mogelijk houden zodat we iedereen die het nodig heeft wel de juiste zorg kunnen bieden. Zodat wij als zorg professionals de Corona, maar ook de “gewone” patiënten zorg kunnen bieden die ze nodig hebben. Dat er bedden op afdelingen en IC’s beschikbaar blijven. Dat we beademingsapparatuur hebben. Dat we genoeg personeel over houden. Het gaat er niet om dat jij even twee dagen wel of niet snottert. Het gaat erom dat er geen mensen dood gaan omdat jij je gains of sociale contact belangrijker vond.
.
Dus alsjeblieft, volg de richtlijnen van het RIVM op; Mijd sociaal contact. Ik snap dat je je verveelt, het ongelofelijk heftige maatregelen zijn, je liever samen bent. Maar please deze maatregelen zijn er niet voor niets.
.
Liefs,
Irma, ANIOS Spoed Eisende Hulp“.
Edit, 26/3:
MOZL en het coronavirus (MOZL = Mountainbike Ontwikkeling Zuid Limburg)
De impact van de kabinetsmaatregelen
Nu het kabinet op 23 maart aangescherpte maatregelen heeft bekendgemaakt om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, geven wij aan wat daarvan volgens ons de gevolgen zijn voor het mountainbiken in Zuid-Limburg.
De maatregelen
De kern van de aangescherpte maatregelen is: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijdafstand van anderen (minimaal 1,5 meter) (* edit, inmiddels dus achterhaald, op de fiets: slipstream 20m!) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen.
Klik voor meer informatie over de aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen.
De maatregelen en het mountainbiken
Biken in groepen is tenminste tot 1 juni niet mogelijk, zeker niet op de routes onder beheer van MOZL. Wij roepen de mtb-clubs dringend op om alle gezamenlijke tochten en andere bijeenkomsten tot 1 juni af te gelasten of uit te stellen tot (ver) na die datum.
Biken kan nog slechts alleen. We merken op dat mountainbiken in je eentje normaliter wordt afgeraden vanwege de veiligheid. Neem jezelf dus extra in acht als je alleen op pad gaat en vermijd technisch moeilijke routes (en groepen mensen).
Wij roepen iedereen op om de vereiste sociale distantie (1,5 meter) in acht te nemen (* edit, inmiddels dus achterhaald, op de fiets: slipstream 20m!). Niemand zit te wachten op verdere aanscherping van de maatregelen, waardoor ons ook nog het genoegen van een "frisse neus" wordt ontnomen.
De maatregelen en de werkzaamheden
MOZL schort de werkzaamheden aan mountainbikeroutes op tot tenminste 1 juni. Die werkzaamheden worden doorgaans door vrijwilligers uitgevoerd. Aangezien het onmogelijk is de vereiste sociale distantie te garanderen, zien we deze opschorting als de meest verantwoordeinterpretatie van de aangescherpte maatregelen.
Tenslotte
Spijtig dat het mountainbiken in Zuid-Limburg op deze manier (tijdelijk) tot stilstand komt, ook om andere mensen te ontzien. Op dit moment stijgt het belang van de gezondheid van ons allen hier echter ver bovenuit.
Blijf gezond!