Nee. De snelheid van de eiwitsyntese wordt enkel en alleen beinvloed door de aanwezige hormonen en niet door de vraag- en aanbodkant van eiwit op zich BIJ EEN COMPLEET EN GEVARIEERD WESTERS DIEET, in geen enkele omstandigheid (dus ook niet na sport). Daarom wordt niet iedereen even snel sterk/breed/etc na training bij hetzelfde dieet. Na een training geeft het lijf altijd voorrang aan glycogeen aanvulling, spierherstel gebeurd 's nachts, in het tempo dat bepaald wordt door de snelheid van de eiwitsyntese van het individu. Lees: hormoonbalans. En de piek in hormonen die zorgen voor herstel van cellen treedt op tijdens slaap.Burco schreef: ↑di 25 januari 2022, 22:27 De reden dat sporters baat kunnen hebben bij eiwitrijke voeding na inspanning heeft te maken met een proces dat spiereiwitsynthese heet (ff googlen en je vindt genoeg links). Kort samengevat: je beschadigde spiervezels worden continue afgebroken en vervangen door nieuwe. Dit staat los van (intensief) sporten maar sporten bevordert de afbraak wel. Na inspanning is je lichaam extra gevoelig voor spiereitwitsynthese en extra eiwitten binnen een zekere periode na het sporten doet de afbraak/opbouw balans meer doorslaan naar de laatse waardoor de spiermassa (extra) kan toenemen.
Als je ouder wordt gaat de afbraak van spiereiwit sneller (want je lichaam takelt langzaam af) en door wat meer te bewegen in combinatie met wat eiwitrijker voedsel kan je dit proces vertragen. Veel ziekenhuisen gebruiken dit tegenwoordig bij ouderen die geopereerd moeten worden en een paar dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Door de inactiviteit gaat de afbraak nog sneller en door deze patiënten van te voren een beweegprogramma te laten doen in combinatie met een eiwitrijk dieet maakt het lichaam wat extra spiermassa aan waardoor de afname gedurende de ziekenhuisopname gedeeltelijk wordt gecompenseerd.
Voor de goede orde: ben geen medicus maar heb tijdje terug een sportvoedingscursus gedaan van de Wageningen University waar dit een van de onderwerpen was.
Daarop berust ook de werking van anabolen: spieropbouw omdat de eiwitsyntese wordt versneld en er dus meer eiwitten kunnen worden omgezet in bruikbare aminozuren voor spieropbouw/spierherstel---------> sneller herstel----->meer training-------> sterker/sneller/meer massa/etc.
Meer eiwit eten an sich is echt zinloos, simpelweg omdat er voor iedere persoon een treshholdwaarde is voor wat betreft de hoeveelheid verwerkbare eiwitten.
Mooi vergelijk is vergelijkingsonderzoek tussen 'witte mannen' en mannen van West-Afrikaanse afkomst: die laatste groep heeft gemiddeld genomen een hogere testosteronwaarde en dus een efficientere eiwitverwerkingsfabriek. Wat voor verschil dat geeft zie je in sporten die bij uitstek gebaseerd zijn op kracht, snelheid, explosiviteit maar daarnaast wel zware en harde training vereisen (sprintnummers id atletiek, boksen, NFL, in toenemende mate voetbal, etc etc). Zelf ondervonden wat de er gebeurt met donkere jongens (Sierra Leone/Gambia/Nigeria/Ghana) die gewoon natuurlijk eten (weinig geraffineerd, veel groenten, kip, vis, rundvlees en simpele koolhydraten uit aardappels en rijst) en exact dezelfde training deden als ik destijds: die worden veel sneller sterker, krijgen meer droge spiermassa en hebben veel minder snel last van spierblessures. Dat was niet 1 op zichzelf staand geval, maar een duidelijk patroon (ook tov andere kaukasische types)
"we" laten ons allemaal teveel gek maken door de sport- en fitnessindustrie, met shakes slurpende Bokito's die uiteraard alleen door die shakes die spierbonken hebben opgebouwd. Waar niet over gepraat wordt is dat voor zulke types meer eiwit wél leidt tot meer spieren, omdat ze de eiwitsyntese kunstmatig boosten en dus de toegebrachte spierschade door training sneller kunnen laten herstellen. Over de lever- en nierschade door zowel de anabolen als de excessieve hoeveelheden eiwit die lever en nieren moet verwerken hebben we het maar even niet. Maak niet de fout om de link te leggen tussen meer eiwit ETEN ----> sneller herstel. Die vlieger gaat niet op.
Eiwittekort zit 'm niet in het tekort aan eiwitten in voeding, maar in de werking van de hormonen en de invloed daarvan op de efficientie en snelheid van de eiwitsyntese. Bij ouder worden is dat een volkomen natuurlijk en onomkeerbaar proces, en daarom zijn die anti-aging types in de US of A hun goudmijntjes stevig aan het verankeren in de weseterse cultuur. Spuitje met testosteron decanoaat is zo gezet, waar anderen een fiets met motor kopen en de grootste groep gewoon een tandje langzamer rondgaat, de dag erna wat meer pijntjes heeft en dat accepteert....
Voor TS: als je twijfelt, ga dan naar de huisarts voor een doorverwijzing bloedbeeldonderzoek ipv zelf te gaan vogelen met supplementen etc. Dring dan ook aan op onderzoek hormonen, dan weet je meteen of daar iets aan schort, afgezet tegen de benchmark voor jouw leeftijdsgroep.