Meer bikers met een hartritmestoornis?

Welke trainingsvormen zijn er, hoe werkt een hartslagmeter, wat te doen bij blessures, en welke sportdranken en energierepen kun je het beste mee nemen. Alles wat het lichaam van de biker aangaat kan hier gevraagd worden.
MTBnerd
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 204
Lid geworden op: wo 2 september 2009, 09:41
Mijn mountainbike: Cannondale F29 Carbon 3 2013

Hallo medebikers,

Ik ben benieuwd of er hier nog meer mountainbikers zijn die last hebben van een hartritmestoornis en hoe ze daar mee om gaan.

Ik ben Luc,17 jaar en heb sinds 1,5 jaar last van boezemfibrilleren. Bij boezemfibrileren ''pompen'' de boezems niet meer, maar trillen heel snel en onregelmatig. Hierdoor kan het voorkomen dat je hartslag bijv.van 110 ineens doorschiet naar de 260. De boezems kunnen de prikkels van de AV-knoop (prikkelzenuw van het hart) niet goed doorgeven waardoor er een chaos aan prikkels ontstaat. Het is een hele vervelende en angstige ritmestoornis, maar pas na 24 uur word het gevaarlijk. Gelukkig heb ik niet altijd last van deze stoornis. Ik heb hier zo'n 1x in de 2 maanden last van. Als ik het heb dan moet ik naar het ziekenhuis en word ik tijdelijk onder narcose gebracht en geven ze me met de defibrillator stroomschok en dan valt je hart weer in het goede ritme. Dit is al 7 keer gebeurt. Ik heb hier al 2 keer een hartkathederistatsie voor gehad, maar allebij hebben ze helaas niet geholpen. De dokters weten niet waarom ik dit heb. Wel weten ze dat de er uitlokkende factoren zijn zoals, stress, alcohol, adrenaline en intensief sporten. Voordat ik deze stoornis kreeg, reed ik wedstrijden. Helaas is dat nu niet meer mogelijk ivm de intesiteit. Ik moet nu wat rustiger aan doen, wat ik een behoorlijke beperking vind. Een optie is ook om aan de betablokkers te gaan, maar dat wil ik niet. Dan is de kans minder groot dat ik het krijg, maar word ik nog meer beperkt. Voor nu is het eigenlijk afwachten maar als het nog vaker voor gaat komen komt er waarschijnlijk weer een ingreep.

Zijn er hier meer mensen met een hartritmestoornis? En hoe gaan jullie er dan mee om?
Go with the flow!
tati
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 4155
Lid geworden op: do 21 juli 2005, 22:39

Gelukkig heb ik geen ernstige hartafwijking.

Paar jaar geleden hebben ze me wel van de fiets af gereden, en toen kwam ik op de spoedeisende hulp aan de monitor te hangen. Hier hebben ze toen zoals de doktor het noemde "competitieslag" geconstateerd. De ene hartkamer geeft een slag met een kortere/snellere sinus en de andere hartkamer geeft dan een slag met een grotere/langere sinus. Dan gaat het ritme gewoon weer verder met steeds dezelfde sinus in allebei de hartkamers. En even later is het net andersom.
Was kennelijk het gevolg van intensief sporten. Ik hoefde me er ook niet echt druk over te maken (vond op dat moment die 6 gebroken ribben ook wat meer prioriteit hebben :( ) maar ik moest niet abrupt met al het sporten stoppen.
Arts kwam wel vragen of hij de hartfilmpjes mocht gebruiken voor lezingen.

Luc, toch denk ik dat je je vragen het beste bij je arts neer kunt leggen. Een forum is niet echt de betrouwbaarste bron voor zo'n belangrijk onderwerp.
MOUNTAINBIKING
Because footbal, baseball, bowling & golf only require ONE BALL
Tweemeter
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1255
Lid geworden op: do 18 november 2010, 21:39
Mijn mountainbike: Giant XTC 29er 2011
Contacteer:

Hoi Luc, welkom hier op het forum.

Natuurlijk heeft Tati gelijk dat je eventuele tips mbt medische zaken op dit forum niet te serieus moet nemen, je arts is de deskundige. Maar op zich is met het uitwisselen van echte ervaringen niks mis lijkt me.

Mijn vader had exact dezelfde klachten als jij. Hij is ook fanatiek sporter, liep toen marathons, loopt nu denk ik nog zo'n 40km per week en fietst ook veel. Bij hem stopte het fibrileren vaak vanzelf na maximaal een uurtje maar hij is ook meerdere keren in het ziekenhuis gedefibrileerd met een stroomschok. Hij heeft een tijdje betablokkers gebruikt, dat hielp wel maar beviel hem slecht omdat hij nog maar op een zeer laag niveau kon sporten (je hartslag wil niet meer omhoog). Uiteindelijk hebben ze bij hem met een laserstraal in het hart de zenuwen die het fibrileren veroorzaken uitgeschakeld en dat heeft geholpen. Is dat laatste dezelfde ingreep als die jij bedoelt met "hartkatheterisatie"?
Gebruikersavatar
Glenn-biker
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 659
Lid geworden op: za 18 augustus 2012, 02:22
Mijn mountainbike: Is een bij elkaar geraapt zooitje

Mijn vriendin heeft een erfelijke hartziekte. Een verdikte hartspier, ze heeft nu al haar 2e ICD. gelukkig is het ding nog niet bij haar afgegaan maar de kans bestaat dat de door jou beschreven situatie bij haar ook ontstaat.
Intensief sporten en duursport word haar ook afgeraden, ikzelf vind het best jammer aangezien ik haar graag meegenomen had op de fiets.
Wel heeft ze al 2 keer de 10 kilometer gelopen in Enschede!!

Ik begrijp dat het een last is die je met je meedraagt. Is er geen suggestie gedaan om een ICD (pacemaker) bij je te implanteren?
Artsen doen natuurlijk liever alles eerst met medicijnen uiteraard!

Sterkte met je ziekte, ik hoop dat je een goede balans tussen sporten en gezondheid kunt vinden!!
MTBnerd
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 204
Lid geworden op: wo 2 september 2009, 09:41
Mijn mountainbike: Cannondale F29 Carbon 3 2013

Allereerst wil ik jullie bedanken voor de reacties!

@Tati, Mijn bedoeling van deze post is ook niet om medisch advies te krijgen, maar om ervaringen uit te wisselen :wink: Maar is je hartritme nu weer goed?

@ Tweemeter, Ja dat bedoel ik inderdaad met kathederisatie. Goed om te horen dat het bij jouw vader wel geholpen heeft! En dat is ook de reden dat ik niet aan de betablokkers wil. Mountainbiken gaat nu goed, maar soms bij piekbelasting gaat het mis, maar ik wil nog wel normaal kunnen sporten. Hoe is je verder ermee omgegaan voordat hij de ingreep en betablokkers kreeg?

@ Glenn-biker, wat goed dat ze 2x de 10 km heeft gelopen! Ik kan me voorstellen dat je daarvoor toch een drempel over moet. Een ICD is voor mij geen optie, omdat het niet heel comfortabel is om een stroomschok te krijgen als je nog bij bewustzijn bent. Als je buitenbewuszijn bent is het denk ik een ander verhaal.
Go with the flow!
Paul Dun
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2152
Lid geworden op: vr 27 maart 2009, 10:25
Mijn mountainbike: Salsa El Mariachi

Hoi Luc,

Dat is nogal wat! Ikzelf heb sinds een half jaar een hartklepprothese en er is bij mij een aneurysma verwijderd, ik zit sinds een paar weken weer fanatiek op de fiets en ik moet zeggen dat het heerlijk is.

Over betablokkers kan ik je wel zeggen dat iedereen daar toch wat anders op reageert, ik heb ze een jaar voor mij operatie geslikt en er nooit problemen mee gehad, kon er mijzelf zelfs redelijk mee in spannen, maar na de operatie was het een ramp; ik werd er zo suf van als een aap, ben ook blij dat ik ze nu niet meer hoef te slikken.

Ook al heb ik heel wat anders, ik heb de afgelopen tijd veel gelezen en veel mensen gesproken met hartafwijkingen, je komt in dat wereldje terecht zeg maar!

Ieder geval is dus ook specifiek, maar ik kan je wel aanraden om meerdere artsen te raadplegen, wat je misschien al gedaan hebt.
En volgens mij is het in jouw geval raadzaam om naar het ziekenhuis in Maastricht te gaan http://www.azm.nl/" onclick="window.open(this.href);return false;, zij zijn gespecialiseerd in dit soort aandoeningen, ikzelf ben geholpen in het UZA te Antwerpen waar ze ook een zeer kundige hartafdeling hebben en ik was ook zeer te spreken over hun behandeling.

Zelf denk ik dat jouw leeftijd wellicht een belemmering is voor een behandeling, want misschien is jouw lichaam nog niet uitgegroeid en doen ze daarom nog niet alles, maar dat is maar gissen vanuit mijn oogpunt gezien.

En ga anders voor wat specifiekere zaken eens een beetje neuzen op dit forum http://www.hartpatienten.nl/" onclick="window.open(this.href);return false; wellicht dat je daar wat aan hebt.

Heel veel succes en hou ons op de hoogte!
You can bomb the world into pieces but you can't bomb it into peace! (Michael Franti)



http://www.featherbikes.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.mellowbikers.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.stayokay.com/bergenopzoom" onclick="window.open(this.href);return false;
MTBnerd
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 204
Lid geworden op: wo 2 september 2009, 09:41
Mijn mountainbike: Cannondale F29 Carbon 3 2013

Wauw Paul! Wat een verhaal! Klinkt erg heftig! Heel veel respect dat je nu alweer lekker aan het fietsen bent! Ik ben inderdaad al bij meerdere artsen geweest, helaas zien zij geen directe aanleiding voor mijn kwaal. En Antwerpen is inderdaad een goed ziekenhuis, de dokter die bij mij de ablaties heeft gedaan kwam volgensmij ook vanuit antwepen naar nijmegen om het uit te voeren. Ook gaf de cardioloog de tip om naar bordeaux of hamburg te gaan aangezien ik een uniek geval ben. Bedankt voor de link! Ik zal er zeker even naar gaan kijken!
Go with the flow!
Gebruikersavatar
r.e.n.e.
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 399
Lid geworden op: do 4 september 2008, 23:29
Mijn mountainbike: Rocky Mountain element 930
Contacteer:

Hallo Luc je verhaal komt mij ook bekend voor, ik had er een jaar of 8 geleden vaak last van, ben nu 32, katheterisatie zou destijds een optie zijn geweest, maar heb dit niet gedaan, aangezien in mijn geval het geen kwaad kon.
Ik heb er de laatste jaren slechts een enkele keer ( lees 1x per 3 maand) last van. Ik heb het nu ook enkel na een intensieve inspanning als ik direct stop met fietsen. Ook heb ikdoor de jaren diverse inspannings test moeten doen, en daaruit bleek ook dat mijn maximale HF ook vrij laag is.
Gebruikersavatar
Glenn-biker
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 659
Lid geworden op: za 18 augustus 2012, 02:22
Mijn mountainbike: Is een bij elkaar geraapt zooitje

MTBnerd schreef: @ Glenn-biker, wat goed dat ze 2x de 10 km heeft gelopen! Ik kan me voorstellen dat je daarvoor toch een drempel over moet. Een ICD is voor mij geen optie, omdat het niet heel comfortabel is om een stroomschok te krijgen als je nog bij bewustzijn bent. Als je buitenbewuszijn bent is het denk ik een ander verhaal.
Ik begrijp nu dat je die schokken regelmatig krijgt dus, dan is de batterijduur van een icd ook niet toereikend uiteraard!

Bij mijn vriendin is het puur preventief ALS het gebeurt. Gezien haar ziekte is er dus een reele kans dat ze het een keer krijgt. Dan doet de icd het werk wat jij in het ziekenhuis krijgt.
Zolang ze het maar niet te gek maakt met sporten dan is het prima.
Ik zou me erg opgesloten voelen in die positie!

Echter 7 keer in 1,5 is echt heftig!
Ik hoop echt voor je dat ze er snel wat aan kunnen doen!!!
tek-zotic
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 501
Lid geworden op: do 15 maart 2012, 17:23
Mijn mountainbike: Carbon in de zomer, staal in de winter

MTBnerd schreef:
Een optie is ook om aan de betablokkers te gaan, maar dat wil ik niet. Dan is de kans minder groot dat ik het krijg, maar word ik nog meer beperkt.
Waarom zou je door bèta blokkers beperkt worden? In theorie zouden ze je iets minder diep kunnen gaan maar de praktijk is een ander paar mouwen. Ik ben zelf 24 en gebruik ongeveer een jaar een bèta blokker omdat ik snel onrustig word en mijn hartslag de hoogte in schiet. Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld en mijn conditie is momenteel beter dan dat ze ooit is geweest. Je kan altijd in overleg met je arts een bètablokker proberen en zien hoe je je voelt. Merk je echt beperkingen, kan je deze, weer in overleg met de arts, nog steeds terug stopzetten na afbouwen van de dosis.
Laatst gewijzigd door tek-zotic op ma 17 september 2012, 19:21, 1 keer totaal gewijzigd.
MTBnerd
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 204
Lid geworden op: wo 2 september 2009, 09:41
Mijn mountainbike: Cannondale F29 Carbon 3 2013

@Glenn-biker, Bedankt!! Ik heb wel veel respect voor je vriendin dat ze dan toch 10 km gaat hardlopen! Het lijkt me best een beangstigende gedachte dat je altijd een risico loopt...

@tek-zotic: Ik heb al wel eens een paar dagen betablokkers geslikt voor een ct-scan op voorbereiding van een operatie en het beviel me totaal niet. Zelfs gewoon naar school fietsen werd al te veel. Toch bedankt voor je advies!
Go with the flow!
Marcel-76
Mountainbiker
Mountainbiker
Berichten: 1
Lid geworden op: ma 8 juli 2019, 17:50

Beetje late Reactie...
Sinds een jaar een icd (2x een dodelijke hartritmestoornis gehad) en nu volop aan het mtb-en.
Dankzij de pillen kan ik niet meer mijn ideale hartslag bereiken maar het is verder goed uit te houden.
Freekenstein
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1398
Lid geworden op: ma 7 februari 2011, 14:00
Mijn mountainbike: Surly Karate Monkey | On One Inbred | Soma Fog Cutter

Ik word inmiddels een kei in oude koeien uit sloot halen (op diverse fora)...

Sinds vorige week is er bij mij officieel vastgesteld dat ik last heb van boezemfibrilleren. Een hartritmestoornis die veel voorkomt bij mensen van 60 en ouder.
Nu lees ik veel over medicatie, en hier en daar over een ICD, maar ik heb eigenlijk nog maar weinig gelezen over sporters die een cardioversie hebben gehad (cardioversie is een reset van je hart, door middel van een defibrillator krijg je een elektrische schok, om je hart weer in het goede ritme te krijgen).
Zijn er mensen hier die daar ervaring mee hebben?
To quote Hamlet, act 3, scene 3, line 92

"NO"

vrijwilliger Mountainbike Museum
roger77
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 1298
Lid geworden op: vr 18 januari 2008, 22:22
Mijn mountainbike: kona hei hei deluxe 29r Giant Fathom 29er 1 2019

De reset van het hart (cardioversie) is niet altijd via een schok (mechanische cardioversie). Vaak wordt in eerste instantie als je binnenkomt op de EHH (eerste hart hulp) gekeken naar hoe lang de klachten al bestaan en of je al aan eventuele ontstolling bent.(Door AF bestaat het risico op stolsel vorming in het linker hartoor. Door de cardioversie kan dit losschieten en kan in het brein vastlopen waardoor een onbloedig CVA) Als je in aanmerking komt voor directe cardioversie dan wordt geprobeerd om middels chemische cardioversie (medicatie) geprobeerd om het ritme te converteren. Er wordt zo geprobeerd om de prikkeldrempel van het hart te verhogen, de prikkelgeleiding te vertragen en de refractaire periode (herstelfase) te verlengen. Sommige patiënten blijven problemen houden met atriumfibrilleren ondanks behandeling en vervolg medicatie. Dan wordt er ook wel gekeken voor een ablatie. Er kan soms namelijk een plek zijn in het atrium welke oorzaak is van het probleem. Dit wordt dan 'kapot'' gebrand. Bovenstaande is allemaal gericht op rythm controll. Wat zoveel wil zeggen als dat je weer terug wil naar een normaal sinusritme. Mocht niks helpen dan wordt er geprobeerd om te werken aan rate controll. Dat wil zo veel zeggen als de frequentie dusdanig te krijgen dat deze voor de patiënt comfortabel/leefbaar is.
De ICD waar je over hebt past bij mijn weten met name bij ritmeproblematiek van de ventrikels. Dan denk je aan ventrikelfibrilleren of ventriculaire tachycardie (VF/VT). In combinatie met een pacemaker kan het ook passen bij problemen vanuit de kamers of het falen van de AV knoop (3e graads AV blok, soms al bij een 2e)
Wat betreft sporten denk ik dat je hierna je lichaam weer moet gaan ontdekken. Wat kan wel voor jou en wat niet. In overleg met een cardioloog kun je kiezen voor wat bij jou past. Met welke medicatie kun je wel lekker actief blijven. Ik heb ooit een fanatiek wandelaar gehad die gewoon problemen had met metoprolol omdat hij door deze medicijnen niet meer kon lopen zoals hij wilde (snel uitgeput). Die ging ook retour naar de cardio om medicatie wissel te bespreken. Cardioversie hoeft geen nadelig gevolg te hebben voor jou als sporter.

Dit zijn mijn ervaringen. Hopelijk heb je er wat aan.

ps ik werk als SEH verpleegkundige. Onze seh heeft de combinatie met een EHH (eerste hart hulp)

Greetz Roger
HAPPY TRAILS!
aurelius
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 10365
Lid geworden op: do 26 november 2009, 23:35
Mijn mountainbike: Lux Trail CF7

Inderdaad, bespreek het vooral met je Cardioloog!
Er zijn meerdere oplossingen mogelijk en de beste oplossing is de oplossing die bij jouw situatie past... De Cardioloog moet jouw situatie dus kennen...
Bepaalde medicatie kan je inspanningsvermogen beinvloeden (bètablokkers in hogere doseringen), en als je vaak naast je fiets ligt, valt, is weer niet elke bloedverdunner even handig... etc.
Weet hij/zij dus al dat je MTB'd?
The "Fun Zone" is definitely quicker to find on a shorter travel bike.
You only want as much as is necessary and as little as possible.
Plaats reactie