Beginner MTB voor een student

Speciaal voor de beginnende mountainbikers.
Gebruikersavatar
Willem Altes
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2163
Lid geworden op: za 19 januari 2019, 01:26

Dat ziet er mooi uit. Als je later hem toch wat lang vindt (zoals Kermit heeft aangegeven is dat van belang voor de beleving), kan je er eventueel later er een iets kortere stuurpen opzetten. Als je overdrijft wordt het niet 'speels', maar 'nerveus'.
StefvanH
All rounder
All rounder
Berichten: 129
Lid geworden op: zo 17 februari 2019, 16:16
Mijn mountainbike: Deventer / Enschede

DUO lief aan kijken en een dikke bike kopen :bier:
ChapDDR
All rounder
All rounder
Berichten: 67
Lid geworden op: wo 4 december 2019, 16:06

Tijd voor een update!

Ik ben inmiddels 3x met mijn Merida gaan fietsen op Austerlitz/Zeist. De komende tijd even niet meer omdat ik ben aan het herstellen van een operatie aan mijn lies. Anyway...

Hij fietst zo anders dan de MTB die ik een keer gehuurd heb. De Merida is een betere maat voor mij, hij is lichter en ik voel me zeker meer wendbaar. Echter, hij heeft toch wat mankementjes. De voorband is lek, loopt binnen 4 dagen stilstaan compleet leeg maar ik kan er een middag op fietsen als ik de band vooraf op pomp. De versnellingen doen het redelijk, het is een 3x8. Het is moeilijk om in de 3e en 5e versnelling te komen vanaf een hogere versnelling. Hij schakelt niet meteen door, vaak pas als ik over wat wortels rij. Als ik eerst terug schakel naar de 2 of 4 en dan weer een omhoog komt die er wel in. Tot slot heb ik het idee dat de voorvork zijn beste tijd heeft gehad. Hij is echt een stuk stijver als de voorvork op de gehuurde fiets. Ik vind het leuk om airtime te pakken dus dat maakt de rit wat minder comfortabel. Ik weet niet of het puur is omdat de Merida een coil-vork heeft en de gehuurde fiets een (dure) air-vork of dat er echt iets mis is met de voorvork zelf. Tijdens mijn eerste ritje werd de veer-afstand minder hoe langer ik reed, bij de tweede rit was dat niet het geval. Aan het eind van de derde rit, na een keer schoonspoelen van de fiets, leek de voorvork zelfs het beter te doen als eerst maar de vraag is of dat permanent of tijdelijk is.

Ik ben begin Januari nog langs de MTB specialisatie zaak geweest in Zeist. Zij zagen meteen dat de ketting, tandwielen en remschijven wel echt aan vervanging toe zijn. Verder konden ze geen uitspraken doen zonder grondige inspectie maar het vervangen van die onderdelen zou mij zo'n €80 kosten. Ik denk dat ik dit zo snel mogelijk laat doen.

Al met al denk ik dat de Merida nog steeds een super deal was voor de €125 die ik ervoor betaald heb, dat er onderdelen vervangen moeten worden is niet te vermijden voor zo'n aanschafprijs. Alleen ben ik benieuwd of mijn Merida nog goedkoop kan upgraden voor een snellere / comfortabelere rit ervaring. Ik heb het idee dat ik soms wel voorbij gereden wordt door mensen puur omdat ze een betere fiets hebben. Heeft iemand goede ideetjes wat ik zou kunnen doen om de fiets te upgraden? Misschien de voorvork 'upgraden' op een betaalbare manier? Of nieuwe banden?

Ik kwam deze voorvork tegen op marktplaats: https://www.marktplaats.nl/a/fietsen-en ... ousPage=lr Ik weet niet hoe moeilijk een voorvork vervangen is? Misschien een leuke upgrade die ik meteen erin kan laten monteren door de fietszaak wanneer ze de ketting etc. vervangen?

De fiets zelf even ter zijde, ik merk dat ik steeds beter wordt in rijden. Conditie gaat erop vooruit en de lines die ik neem worden steeds optimaler. Ik ben wel een keer te hard van stapel gelopen. Aan het begin van mijn tweede rit, aan het begin van de gedeelde route Austerlitz/Zeist had ik een jump gepakt dat niet bedoelt was al jump. Het ging meteen in een bochtje en ik landde niet lekker, waardoor ik volle vaart tegen een boom reed. Mijn hoofd, rechter schouder en voorwiel kwamen gelukkig alle drie tegelijk tegen de boom aan waardoor de impact redelijk verdeeld werd. De route rustig afgefietst met toch wel wat pijn, maar ik ben het gewend van skateboarden. De helm is gelukkig ook heel en de fiets vermoed ik ook. Hij maakt aan het begin wat herrie maar dat was na een half uurtje weg. Lesje geleerd, toch wat rustiger aan beginnen en niet overmoedig zijn.

Al met al moet ik bekennen dat ik het echt een enorme leuke hobby vind. Enige mindere aan student zijn is het niet hebben van een auto. De 35min heen en terug fietsen naar de locatie is toch even afzien :lol:

Hierbij nog wat foto's van de fiets:
Afbeelding

Afbeelding
Lars TB
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 16046
Lid geworden op: do 2 mei 2013, 12:55

Wat die vork betreft zou ik voorlopig nog geen actie ondernemen. Tenzij je iets tegenkomt voor €100,- kun je dat toch beter in een volgende fiets steken.

Als ketting en tandwielen vervangen worden, laat meteen de schakelkabel (binnen EN buiten!) vervangen. Alleen bij de achterderailleur. Dan schakelt de boel op zeker weer beter.


Verder hoop ik dat je of iets te laag zit, of dat het zadel niet zo staat in de praktijk.

Je zit of van voren erg hoog, of de fiets is alsnog aan de grote kant. Echt lekker fietsen is dit zo niet. Probeer eens de voorkant wat lager en korter te krijgen als het zadel nu wel goed staat! Geeft je meer snelheid en ook controle over de fiets!
Weg met de labrador onderdelen!

"Mountainbikers don't get old. They just go downhill"
Gebruikersavatar
Canard
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 267
Lid geworden op: ma 3 juni 2002, 02:00
Mijn mountainbike: Merida Big Nine XT Edition (2019)
Contacteer:

Fijn dat je zoveel plezier aan beleeft! Dat is het belangrijkste.
En inderdaad, voor € 125,- heb je een meer dan prima fiets... en helaas zit daar onderhoud aan.

Wat betreft het moeilijk schakelen, mogelijk is de versnellingskabel vervuild. Die zou je dan kunnen vervangen door een nieuwe binnen- en buitenkabel. Eers ff controleren of het niet toevallig de shifter of derailleur is die niet meer soepel gaat. Dit zou je kunnen controleren door de versnellingskabel los te maken van de achterderailleur en dan met je shifter op- en afschakelen, als dat soepel gaat dan is je shifter goed. Dan nog ff met de hand de derailleur terugduwen en kijken hoe dat voelt. (Wel handig als je dan weet hoe de derailleur en kabel weer moet afstellen)

Overigens klinkt € 80,- voor nieuwe ketting, tandwielen (en cassette?), remschijven (en blokjes?) vrij goedkoop. Is dat excl. uurtarief? Of ga je het zelf doen?
Nieuwe banden zou ik alleen doen als je merkt dat je te weinig grip hebt.
Wat betreft een andere voorvork, let op de diameter van je balhoofd (en de voorvork), heeft ie nokken voor schijfremmen, en dezelfde veerweg? Anders wordt je houding op de fiets anders. Ik vraag me af je echt veel meer rijplezier gaat krijgen t.o.v. wat je betaalt.

Dat anderen je voorbij rijden heeft weinig te maken met de fiets maar vooral met de piloot en conditie lijkt me :)
Gebruikersavatar
void
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 444
Lid geworden op: di 15 maart 2016, 22:40
Mijn mountainbike: Is metal

Niets mis mee met goedkope fietsen, zolang je al het onderhoud zelf kunt doen.
Ik ging door een paar fietsen <100 € toen ik student was. Een van hen doorgegeven aan mijn broer, hij was street trials aan het doen.
https://youtu.be/lctvXkbxAcE
16 jaar later is hetzelfde frame nog steeds ok, mijn zus gebruikt het voor woon-werkverkeer.
JoopO
Mountainbike Junk
Mountainbike Junk
Berichten: 365
Lid geworden op: do 14 april 2016, 17:15
Mijn mountainbike: Scott Scale 930

ChapDDR schreef: do 6 februari 2020, 12:33 ........................
Al met al moet ik bekennen dat ik het echt een enorme leuke hobby vind. Enige mindere aan student zijn is het niet hebben van een auto. De 35min heen en terug fietsen naar de locatie is toch even afzien :lol:
Hopelijk kun je als je later wel een auto hebt, de gewoonte om naar de route te fietsen toch voortzetten. Beschouw de aan-en afrij-kilometers gewoon als warming-up en cooling-down. Mijn favoriete routes liggen voor mij op 20 minuten en een dik half uur, ben daar nog nooit met de auto naar toe gereden.
gijsje
Extreme Biker
Extreme Biker
Berichten: 878
Lid geworden op: vr 24 oktober 2014, 13:25
Mijn mountainbike: Sensa fiori evo ltd , Cannondale Trail omgebouwd naar flatbar gravelbike

Same here, woon ca 15 km van de bossen hier , en voordat je een fietsdrager & bike fatsoenlijk op je auto hebt gemonteerd ben je 10 minuten verder.
Dan zit ik die tijd liever op m'n bike.
Los daarvan ben je dan ook verplicht om te eindigen op het startpunt.
Mike123
Pro Biker
Pro Biker
Berichten: 940
Lid geworden op: ma 7 oktober 2013, 23:13

void schreef: do 6 februari 2020, 17:54 Niets mis mee met goedkope fietsen, zolang je al het onderhoud zelf kunt doen.
Ik ging door een paar fietsen <100 € toen ik student was. Een van hen doorgegeven aan mijn broer, hij was street trials aan het doen.
https://youtu.be/lctvXkbxAcE
16 jaar later is hetzelfde frame nog steeds ok, mijn zus gebruikt het voor woon-werkverkeer.
Leuke trucks maar vooral een lekker muziekje erbij. :-q
Gebruikersavatar
ThaSingleTrackMastah
Moderator
Moderator
Berichten: 29835
Lid geworden op: do 19 december 2002, 10:56
Mijn mountainbike: Heeft een motortje
Contacteer:

void schreef: do 6 februari 2020, 17:54 Niets mis mee met goedkope fietsen, zolang je al het onderhoud zelf kunt doen.
...
Dit dus.
Onderhoud, upgraden met nieuw of 2e hands spul, je moet het zelf doen, anders kan je beter je geld in een nieuwe fiets steken.
Jouw fietsenmaker moet een flink uurloon rekenen, anders kan hij zn zaak beter sluiten.
Niets mis mee, zo werkt het nu eenmaal.
Maar als budgetfietser ben jij niet zijn meest voor de hand liggende geldschieter.
Some days it's easy, some days it's a fight.

Disclaimer: Spellingscontrole vern#ukt mijn posts. Excuses voor vreemde woorden en afkortingen.
Gebruikersavatar
Ad58
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2751
Lid geworden op: ma 27 februari 2017, 09:46
Mijn mountainbike: Niner Ros 9

Wat dat betreft bof ik. Ik ben met de fiets binnen 10 minuten bij Cadettenkamp/Dorst
Fietst op staal tussen zijn MS-aanvallen door.

A result doesn't define me. Refusing to quit in the darkest moments does.
Gebruikersavatar
Ad58
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2751
Lid geworden op: ma 27 februari 2017, 09:46
Mijn mountainbike: Niner Ros 9

ThaSingleTrackMastah schreef: vr 7 februari 2020, 00:35
void schreef: do 6 februari 2020, 17:54 Niets mis mee met goedkope fietsen, zolang je al het onderhoud zelf kunt doen.
...
Dit dus.
Onderhoud, upgraden met nieuw of 2e hands spul, je moet het zelf doen, anders kan je beter je geld in een nieuwe fiets steken.
Jouw fietsenmaker moet een flink uurloon rekenen, anders kan hij zn zaak beter sluiten.
Niets mis mee, zo werkt het nu eenmaal.
Maar als budgetfietser ben jij niet zijn meest voor de hand liggende geldschieter.
Maar zelf onderhouden betekent ook investeren in gereedschap en onderhoudsspullen...
Fietst op staal tussen zijn MS-aanvallen door.

A result doesn't define me. Refusing to quit in the darkest moments does.
Mad Wally
Elite Mountainbiker
Elite Mountainbiker
Berichten: 2611
Lid geworden op: do 29 augustus 2019, 08:45
Mijn mountainbike: Santa Cruz Hightower CC

Ad58 schreef: vr 7 februari 2020, 10:27
ThaSingleTrackMastah schreef: vr 7 februari 2020, 00:35

Dit dus.
Onderhoud, upgraden met nieuw of 2e hands spul, je moet het zelf doen, anders kan je beter je geld in een nieuwe fiets steken.
Jouw fietsenmaker moet een flink uurloon rekenen, anders kan hij zn zaak beter sluiten.
Niets mis mee, zo werkt het nu eenmaal.
Maar als budgetfietser ben jij niet zijn meest voor de hand liggende geldschieter.
Maar zelf onderhouden betekent ook investeren in gereedschap en onderhoudsspullen...
Met de juiste vaardigheden heb je je gereedschap heel snel terugverdiend.
Revisiesetje voorvork: 20 euro. Revisie voorvork door bedrijf: 120 euro. Onderhoudsbeurt fiets idem.
“Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience” -Mark Twain-
Gebruikersavatar
ThaSingleTrackMastah
Moderator
Moderator
Berichten: 29835
Lid geworden op: do 19 december 2002, 10:56
Mijn mountainbike: Heeft een motortje
Contacteer:

Ja, mee eens. Maar ik lees in minstens 2 van zijn posts dat hij telkens naar de fietsenmaker gaat.
Een fiets van €100 kost dan al snel €500 - €1000.
Some days it's easy, some days it's a fight.

Disclaimer: Spellingscontrole vern#ukt mijn posts. Excuses voor vreemde woorden en afkortingen.
StefvanH
All rounder
All rounder
Berichten: 129
Lid geworden op: zo 17 februari 2019, 16:16
Mijn mountainbike: Deventer / Enschede

Mad Wally schreef: vr 7 februari 2020, 13:43 Revisiesetje voorvork: 20 euro. Revisie voorvork door bedrijf: 120 euro. Onderhoudsbeurt fiets idem.
Hier ben ik al een tijdje naar opzoek, gezien ik mijn eigen Suntour vork ook graag wil reviseren.
hij is het niet meer waard om door de fietsenmaker te laten doen, dus doe het graag zelf om de kosten te drukken.

Heb je een linkje?
Plaats reactie