E-Mountainbiken met de Shimano E7000 groepset

E-Bikes, je ziet ze hier en daar wel eens verschijnen op de paden. We hebben ze nog niet optimaal kunnen testen maar toen Shimano vroeg om met de nieuwste generatie E-Bikes een flinke Trailtocht door het achterland van Zuid Frankrijk te doen. Konden we natuurlijk geen nee zeggen

Na kennis gemaakt te hebben met het groepje bikes begint een presentatie met daarbij uitleg over de motor en accu. De motor levert 60 Nm koppel en de accu laat zich minimaal 1000 keer goed opladen voordat deze begint af te zwakken. Samen leveren ze 500 Watt piek vermogen (Nominaal 250 Watt.)
Tijdens de presentatie gaat de deur open en komt Jose Antonio Hermida (wereldkampioen XC 2010) binnen gewandeld. Hij gaat namelijk ook mee met de tocht en weet te vertellen dat er volgend jaar een E-bike kampioenschap gehouden wordt in Canada. Maar wel eentje waar je bij moet werken. Want als je het goed doet kan het net zo zwaar zijn als gewoon mountainbiken.

Zodra de presentatie erop zit wordt het tijd om kennis te maken met de fiets. Een mooie Merida Eone twenty 500 trailfully staat voor ons klaar. 130 mm voor en 120 mm achtervering. Met 27,5+ banden voor tractie en grip bergop of bergaf. Boost naven, Shimano afmontage en een dropper post maken de bike klaar om de trails op te gaan.

Voordat we de paden op gaan maken we kennis met onze gidsen. Een paar locals en een Schot wijzen ons vandaag de weg. Alhoewel we geen onbekende zijn in het gebied krijgen we paden onder de wielen geschoven die we nog nooit gereden hebben. We zijn benieuwd.
Maar eerst volgt een paar kilometer asfalt door het centrum van Frejus richting de trails. Normaal gezien een saaie opgave maar bij het verlaten van scherpe bochten is het even aanzetten en de E-bike schiet ervandoor. Dat maakt de verbinding een stuk minder saai, eerder leuk om te doen ook nog.
Wat ook opvalt is het geluid dat de nieuwe motoren maken. Deze zijn aardig stil en maken weinig zoemend geluid. Een paar Db meer of minder maakt heel veel uit.
De rotondes en asfalt laten we achter ons en via technische singletrails rijden we het achterland in. Onderweg krijgen we uitleg over het mountainbiken met een E-bike. De bike zetten we in de "Trail" stand waardoor we meer vermogen krijgen. De Eco stand bewaren we wel weer als we terug op het asfalt zijn.

Het wegrijden met de nieuwe motor voelt zeer soepel aan. De kracht van de motor wordt op een natuurlijke manier overgedragen op het crankstel. Je voelt geen rare snelle overgang van energie. Op de vlakkere paden rolt de bike lekker door maar het echte voordeel van de E-bike is natuurlijk het bergop fietsen. De gidsen hebben een stevige route met veel stenen en obstakels uitgekozen en je moet zelf ook stevig aan de bak om met de bike boven te komen. Maar de hoogtemeters vliegen om je oren en binnen no-time staan we op de zijflanken van Mont Vinaigre. Een beklilmming waar ik zelf een anderhalf uur over doe wordt nu in de helft van de tijd gedaan. Dus meer tijd om naar beneden te rijden.
En ook daar worden mooie trails voor gekozen. Drops, kombochten en wallrides alles zit er wel in. De Merida laat zich van de beste kant zien en alle obstakels worden met gemak verslonden.

Bij een kort pauzepunt waar we even groeperen wijst de gids op een bepaalde afdaling. Te steil en stenig voor het niveau van de hele groep maar gezien we toch even moeten wachten richt ik de bike naar beneden. Yes! Dat was gaaf. Maar nu moet ik weer omhoog. Tijd om de bike in Boost mode te zetten. Maximale power op de pedalen. Ik kom in ieder geval een heel eind maar als de grip ophoudt en mijn hartslag de 175 aantikt valt het verhaal stil.
Ik zet de bike in "wandel" stand en loop (want echt duwen hoef je gelukkig niet) met de bike zover omhoog totdat ik weer kan fietsen.

Zodra iedereen weer bij elkaar is zetten we de tocht verder door met nog een aantal stenige hellingen en afdalingen.
Na de lunch rijden we terug naar de Shimano stand waar we (met tegenzin) de bike weer inleveren.

Het E-mountainbiken in deze gebieden is een echte uitdaging omdat je op een dag véél meer kilometers kunt afleggen. Nadeel is dat de bikes gigantisch op hun donder krijgen omdat je dus harder bergop kunt over grote stenen en takken. Je materiaal heeft uiteraard meer te lijden. Maar gelukkig is de afmontage daar wel op berekend.

Voor meer informatie over de Shimano E7000 klik je op:
https://bike.shimano.com/nl-NL/product/component/mtb-ebike-e7000.html

Voor meer informatie over de Merida Eone Twenty klik je op:
https://www.merida-bikes.com/en_int/bikes/e-bikes/performance/2018/eone-...

Jose Antonio Hermida met in de achtergrond hoffograaf Irmo Keizer:

LEES DIT HIERNA

Outdoor-transport met de Fiido T2 Cargo Ebike

Fiido, die alweer 8 jaar bestaat en voornamelijk Ebikes maakt, is een bedrijf dat graag innoveert.…

LEES VERDER

Een kleurengala met Wolf Tooth Waveform, Echo & Spacers

Voor een van onze bikes gaan we dan ook op pad met de Wolf Tooth Waveform pedalen, Echo handvatten…

LEES VERDER

Canyon onthult de nieuwe Grizl:ON, met de honger naar avontuur

Of je nu op zoek bent naar een capabele en boeiende rit door het ruige land of een functioneel…

LEES VERDER