Op pad met de Sigma ROX 12

Sigma draait alweer heel wat jaartjes mee in de wereld van de fietscomputers. En ook daar staat de techniek niet stil. Wij namen de tijd om met de Sigma Rox 12 de bossen in te duiken.

Uit de doos verschijnt een knap uitziend apparaatje met een 2.9" display en 6 knoppen. 2 grote rode aan de zijkanten om door de menu's en schermen te navigeren, 1 kleine rode aan de zijkant om de Rox aan- en uit te zetten en 3 zwarte aan de bovenkant om de training te starten. De rest van het navigeren gebeurd door middel van het touchscreen display.
De ROX is 11,2 cm lang, 6 cm breed en 1,5 cm hoog. De wijzer van de oude vertrouwde keukenweegschaal blijft hangen op 128 gram.
Verder zitten in de doos twee stuurmounts, een "soeplepel"mount welke voor je stuur uitsteekt, een kleine mount die je met een paar tayraps vastzet en een communicatiekabel voor data transfer en opladen. De kale ROX versie wordt niet geleverd met hartslagmeter en is op dit moment alleen te gebruiken met Ant+ sensoren. Een toekomstige update zou daar nog verandering in kunnen brengen. Een startersgids is ook voorhanden maar kom op. Eerst gaan we lukraak knopjes indrukken en kijken of we er zelf uitkomen. Mocht dat niet lukken, dan pas komt de gebruiksaanwijzing eraan te pas.

Voordat we op pad gaan hangen we de ROX 12 even aan de PC voor de laatste update en om enkele persoonlijke instellingen via het Sigma Data Centre door te sturen. Je persoonlijke instellingen kun je uiteraard ook op de ROX zelf instellen. Dat is voor op vakantie of onderweg wel zo handig.

Nadat de Sigma opgestart is valt de duidelijke menustructuur op en binnen enkele dagen heb je redelijk door hoe alles in zijn werk. De profielen waar je uit kunt kiezen hebben elk hun eigen kleur en je ziet dus na het opstarten meteen welke kleur en dus welk profiel er gekozen is. Elk profiel heeft 10 pagina's ter beschikking. Deze pagina's kun je indelen met een van de 30 verschillende templates die je weer kunt vullen met gegevensvelden. Zo kun je dus een waslijst aan data kiezen voor onderweg. Wij houden het simpel en met een paar kaartvelden en enkele datavelden zijn we al snel tevreden. Meer is niet altijd beter.

De achtergrondkaart welke Sigma gebruikt is een OSM kaart. Maar dan is voor ons al wel bijna de hele wereld ingesteld. Wij selecteren de Europese kaarten en met alle landen voorhanden hoeven we niet te wisselen van kaart. Ook niet als we een dikke 1000 kilometer verderop de trails aan het verkennen zijn. De OSM kaarten zijn trouwens prima in orde. Bijna alle paadjes die ik heb gereden stonden er op. Zo nu en dan mist er wel een bokkenpaadje of een klein kruipdoor/sluipdoor pad, maar die staan ook niet altijd op de 1:25.000 kaarten. Mocht je naar bijvoorbeeld Oostenrijk op vakantie gaan dan is de OSM kaart zelfs een stuk beter dan de 1:50.000 kaart. Dus qua kaartgebruik hoef je je geen zorgen te maken.

Voor de opslag van data is de ROX 12 uitgerust met 8 GB intern geheugen. Meer dan genoeg voor 1000-den gpx tracks op te zetten. Maar in het kader van meer is beter is de ROX nog uit te breiden met een extra geheugenkaartje (128 GB max.)

Tijd om op pad te gaan:
Na het monteren van de GPS-mount zijn we weg. Het signaal wordt al snel gevondenen en je locatie wordt als een driehoekje weergegeven op het scherm. Gezien we aardig nieuwsgierig zijn naar de automatische route berekening nemen we direct de kans om dit te proberen.
Dit gaat eigenlijk heel simpel. Je stelt van tevoren in het menu in wat voor type paden je voorkeur heeft (asfalt, fietspad of zandpad.) en dan teken je met je vinger een cirkelachtig figuur en de ROX 12 maakt hier dan een route van. Voor de gravelracer kwamen hier toch een aantal verrassende routes uit.

De route wordt duidelijk neergezet en de eerste 500 meters worden als een groene lijn weergegeven. Dit is heel fijn mocht de route een paar overlappende knooppunten hebben. Tevens staat er boven in het scherm over hoeveel meter je af moet slaan. Wel even je leesbril er bij pakken want dat zijn nogal kleine lettertjes. De route die je zelf hebt afgelegd wordt als een rode lijn achter het driehoekje neergelegd.

Ook is er de navigatie functie om een adres of punt op de kaart aan te geven waar de ROX een route naartoe creëert. Dit kan op vakantie ook wel eens makkelijk zijn. Stel je bent lukraak aan het rondfietsen en wilt terug naar je hotel. Je voert dan simpelweg het adres in et voila. De terugweg is getekend.

Wil je een GPX tocht gaan rijden dan kun je deze inladen via het kabeltje maar je kunt ook je Strava, Gpsies of Komoot account gebruiken om deze via de Wifi in te laden. Makkelijk als je in de lobby van een hotel routes aan het bekijken bent. Wel heb je hiervoor een Sigma en een van bovenstaande accounts nodig om in te loggen.

Om je favoriete routes sneller te vinden kun je deze aangeven als favoriet waardoor ze in een apart mapje staan. Dit scheelt weer een lading aan zoekwerk.

Training:
Dit is ook een van de paradepaardjes van de ROX 12. Je kunt er doelgerichte trainingen opzetten van Trainingspeaks. Koppelen aan de nieuwste vermogensmeters en helemaal los gaan op je fiets. Tijdens het trainen kun je weer terug naar de startpagina zonder je training te onderbreken.
Zodra de training beëindigd is wordt deze, zodra je in het bereik bent van Wifi, automatisch geupload naar je Strava- en Sigma Data Centre account.

Swipen en touchscreen:
Tijdens het navigeren wil je trouwens zo min mogelijk met je vingers op het scherm zitten om het scherm niet vettig te maken. Je kunt dus makkelijk met de knoppen aan de zijkant door de schermen bladeren of in- en uitzoomen op de kaart. Ben je gewoon lekker aan het trainen dan ben je gedwongen om in en uit te zoomen via het touch-screen. Dat is dan op zich wel weer jammer. Maar de kaart is duidelijk genoeg om dat niet al te vaak te doen. Ben je bang dat het scherm gaat storen door vallende zweetdruppels dan vergrendel je simpelweg het display.

Batterijduur:
Het verbruik van de ROX 12 is prima in orde. Sigma geeft +/- 16 uur qua batterijduur maar gezien we altijd rijden met de kaart aan, scherm in de felste stand en een aantal sensoren gekoppeld komen we nog uit op een dikke 10 uur, en dat is prima in orde.

Conclusie:
De Rox 12 is een geduchte tegenstander in het hogere segment van de fietscomputers die met gemak zijn mannetje staat. Het scherm mag een klein beetje groter zodat de text wat beter wordt weergegeven. De snelheid van opstarten, zoeken naar gps signaal en het navigeren over de kaart is dik in orde. Enige nadeel is dat om hem met je telefoon te verbinden je deze moet instellen als Wifi Hot-Spot.

De adviesprijs van de Sigma ROX 12 bedraagt € 399,-

Voor meer informatie klik je op:
https://www.sigmasport.com/nl/produkte/fahrrad-computer/gps/rox/rox-12-0

LEES DIT HIERNA

Op pad met de Pirelli Cinturato Gravel H

Bij het uitpakken valt dan ook op waarom het een H band is. Lage blokken en een snel profiel met…

LEES VERDER

Ebiken met de Fiido C21 Egravel Bike

Over dat licht kunnen we meteen een goed oordeel vellen. Nu is de C21 natuurlijk te groot voor onze…

LEES VERDER

Een kleurengala met Wolf Tooth Waveform, Echo & Spacers

Voor een van onze bikes gaan we dan ook op pad met de Wolf Tooth Waveform pedalen, Echo handvatten…

LEES VERDER