Singletracks rijden met de IRC Mythos XC 29

Wie eind jaren 90 al op de mountainbike zat, kan zich vast wel het Volvo Cannondale Team herinneren en de banden met de bruinrode zijkanten. Na jaren van afwezigheid is de IRC Mythos weer terug en wij gingen op pad met de 29 x 2.25" versie.

De IRC Mythos is een echte XC band. Lage noppen en niet al te breed. Maar wel een band met veel noppen. 6 noppen per rij, 2 in het loopvlak, 2 x 1 aan de zijkant en tussen de zij- en middelste noppen zit nog een kleinere nop zodat er geen dode zone ontstaat in de band. Bijkomend voordeel van de tussenliggende nop is dat de band iets minder gevoelig is en wat meer misbruik kan hebben.

Maar aan al deze noppen en een stevig karkas hangt wel een gewichtskaartje. De naald van de oude vertrouwde keukenweegschaal blijft dan ook hangen op 674 gram. Geen lichtgewicht bandje maar ook niet echt een zwaargewicht.
We monteerden de banden op onze Mondraker Leader RR waar de standaard WTB velgen op liggen met een binnenbreedte van 21 mm. De banden vallen niet al te rond op deze velgen en met 54 mm breedte komen ze aardig in de buurt van 2.25".
Het monteren van de banden is een fluitje van een cent. Het enige wat we nodig hadden was een tubeless velglint, 2 ventielen en 90 ml. Stans Sealant per wiel. De band laat zich zelf zonder sealant makkelijk en luchtdicht op de velg "ploppen". Maar vergeet de sealant niet want de zijflanken hebben een dun laagje nodig om compleet luchtdicht te worden.

Inclusief kleding en rugzak met waterzak en gereedschap weeg ik ongeveer 87 kilo. De banden heb ik dan ook opgepompt naar 1.6 bar. Lager zou ik zelf ook niet gaan maar voor de routes hier in de buurt is dat prima. Gebruik je de banden in gebieden met veel scherpe stenen dan is een liner zoals Pepi's Tire Noodle aan te raden want door het lage volume is er bij lage druk iets sneller kans op doorslag. En dat is natuurlijk zonde van je wiel. De banden zelf kunnen aardig wat misbruik hebben en zullen niet misstaan bij een aantal marathons.

In het terrein:
Na het monteren van de banden is het tijd om de paden op te gaan. De Mythos is voornamelijk op de singletracks van Brabant en Belgisch Limburg losgelaten. Je praat dan over de routes van Deurne, Asten, Best en soortgelijke. Dus snelle routes met niet al te veel hoge boomwortels.

En hier is de band helemaal in zijn element. De lage rolweerstand en acceleratievermogen geven het idee dat je met een veel lichtere band onderweg bent dan de weegschaal aangeeft. Dit merk je vooral tijdens het uitaccelereren na de bochten. Even aanzetten op je pedalen en je zit al snel op cruisesnelheid.
De band voelt ook zeker aan en heeft meer dan genoeg grip in de snelle droge bochten en grindpaden hier in de buurt. Er is dan ook geen sprake van een "dode zone" in de band.

We hebben de IRC-Mythos niet getest op modderige trails. De modder was namelijk al vertrokken voordat wij de banden gemonteerd hadden maar een enkele modderplassen lieten zien dat de modder aardig snel gelost werd. Een prima 3 seizoensbandje maar voor in de wintermaanden zul je naar wat hogere noppen moeten grijpen.

Conclusie:
De Mythos is een band welke door zijn sterke karkas en noppen een lange tijd mee zal gaan en super licht loopt. Eentje die bij marathons en lange afstanden zijn mannetje wel staat.

De IRC Mythos XC is verkrijgbaar in een groot assortiment van maatvoeringen.
26 x 1.95" - 26 x 2.1" - 26 x 2.25"
27,5 x 2.1"
29 x 2.1" - 29 x 2.25"

De adviesprijs bedraagt € 39,00

Voor meer informatie klik je op:
https://ircbike.com/collections/mtn-tires/products/mythos-xc

Met dank aan www.sabma.be voor het beschikbaar stellen van de IRC Mythos XC banden.

LEES DIT HIERNA

Ebiken met de Fiido C21 Egravel Bike

Over dat licht kunnen we meteen een goed oordeel vellen. Nu is de C21 natuurlijk te groot voor onze…

LEES VERDER

Een kleurengala met Wolf Tooth Waveform, Echo & Spacers

Voor een van onze bikes gaan we dan ook op pad met de Wolf Tooth Waveform pedalen, Echo handvatten…

LEES VERDER

Canyon onthult de nieuwe Grizl:ON, met de honger naar avontuur

Of je nu op zoek bent naar een capabele en boeiende rit door het ruige land of een functioneel…

LEES VERDER