Contrasten op de Gulberg: 28 en 29 september 2013

Mountainbikeliefhebbers hebben er een jaar naar uitgekeken: de derde editie van Gulbergen24. Ook dit jaar vindt het evenement plaats op en rond Landgoed Gulbergen.

Mountainbikers van heinde en verre gaan in het weekend van 28 en 29 september weer enorme afstanden afleggen. Ze doen dat gedurende 6 of 24 uur, alleen of in teamverband. De ronde van ongeveer 8 kilometer loopt door Nuenen en Geldrop-Mierlo, over Bospark ’t Wolfsven en via een tijdelijke brug over het kanaal naar het zogeheten ‘Dak van Brabant’, met 60 meter boven NAP het hoogste punt van Brabant. In een etmaal klimmen de deelnemers vaak meer dan drie keer de Alpe d’Huez. Dat maakt Gulbergen24 uniek in Nederland. Fantastisch om mee te maken, maar dit jaar ook extra leuk om te zien. ook supporters en passanten kunnen er het komend het weekend van alles beleven!

 

Toppers tussen de breedtesport

Voorzitter Benni Schrurs: “Bij de inschrijvingen voor het evenement bleek weer dat Gulbergen24 er voor iedereen is. Oud en jong, topper of beginneling, uit Nuenen of Engeland, man of vrouw, iedere mountainbiker gaat over hetzelfde parcours en iedereen zal moe en voldaan zijn na de race. Dat geldt zelfs voor de drie Olympische deelnemers. Met Bart Brentjes hebben we een Olympische winnaar in ons midden en met Bas Peters een deelnemer aan de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Ambassadeur Rudi van Houts, deelnemer aan de laatste OS in Londen, geeft het startschot en kan snel daarna zelf aan de bak. Hij zal meedoen aan de 24-uurs marathon. Die persoonlijke primeur beleeft hij op “zijn” Gulbergen24 met een team. Maar de overige honderden deelnemers zijn net zo belangrijk voor ons. Het is en blijft een breedtesportevenement. Sportiviteit en collegialiteit zijn voor alle mountainbikers vanzelfsprekend hoewel de ambitie en het niveau van deelnemers sterk verschillen. Sommige deelnemers hebben nauwelijks de Gulberg opgefietst, maar gaan als team toch hun eigen uitdaging aan.”

Teams en individuele deelnemers

Op zaterdag 28 september rijden de honderden mountainbikers hun Gulbergen24. Na de start om 13 uur volgen nog vele eenzame uren vooral voor de individuele deelnemers. Voorzitter Benni Schrurs: “Gelukkig is er altijd publiek op de been en vele vrijwilligers zijn 24 uur in touw om de zaak in goede banen te leiden.’s Nachts zijn delen van het parcours verlicht. Er is dit jaar door Philips extra veel aandacht besteed aan de LED-verlichting bij het evenement, voor de veiligheid, maar ook voor de mooie effecten. De mountainbikers rijden in de donkere periode door de evenemententent”. Sommige mountainbikers rijden helemaal solo 6 of 24 uur. Anderen rijden in teams. Zij geven steeds een registratiebidon als estafettestokje door. Die teams bestaan uit fietsvrienden, clubs, collega’s of families. Ondertussen worden alle ronden geregistreerd zodat na 6 en 24 uur toch de klassementen opgemaakt worden.

Tweedaags feestje

Tijdens het weekend is er steeds wat te beleven op het terrein aan de Vamweg, aan het Eindhovens kanaal. Al vanaf vrijdag komen sportievelingen naar de berg; de wandelaars van OLAT zullen daar en in de verre omgeving rondwandelen. Secretaris Frans van Dommelen: “ook niet-mountainbikers zullen zich vermaken. We verwachten weer veel bezoekers die hun helden komen aanmoedigen of fietsend langs het Eindhovens kanaal verrast worden door de gezelligheid van ons evenement. Kom maar eens luisteren, kijken, proeven. Er is altijd bedrijvigheid bij de wisselstraat in de tent. Het hele weekend is er ook live-muziek. Sommige acts beloven ronduit spectaculair te worden. Jong en oud zullen verbaasd zijn van de circusacts met eenwielers in de middag en van de vuurspuwers in de avond. Ondertussen kan een aspirant deelnemer een vlugge blik werpen op de muziek een goede koffie of lekker pilsje nuttigen”.

Vaste route

De ontwikkeling van het landgoed Gulbergen is in volle gang. Mountainbikers hebben daar inmiddels een vaste plek verworven. Steeds meer mountainbikers rijden via die gemarkeerde routes en vaak komen zij uit bij de Gulberg. Het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) ziet en ondersteunt het belang van die ontwikkeling. Direct na de start op zaterdag vindt een symbolische handeling plaats waarbij een nieuw deel van de regionale verbindingsroutes  in gebruik genomen wordt. Mevrouw Anja Thijs-Rademakers, Burgemeester van Eersel en portefeuillehouder van het SRE zal het nieuwe mountainbikenetwerk in de regio Zuidoost-Brabant openen. Hiermee ontstaat een netwerk van honderden kilometers uitgepijlde routes dat het mogelijk maakt naar wens (meerdaagse) tochten uit te zetten. Hierbij sluit dit netwerk ook aan op het pasgeopende Belgische netwerk van onze zuiderburen.

Wereldbekerparcours

Ook voor de verdere toekomst zien de Stichting Mountainbike Promotie en Rudi van Houts kansen voor de mountainbikesport Rudi van Houts: “Het Landgoed Gulbergen heeft veel overeenkomsten met het Olympische parcours in London- Hadleigh. Met enkele voorzieningen kan Gulbergen uitgroeien tot een centrum waar allerlei mountainbikeliefhebbers het hele jaar door hun vingers bij aflikken. Met kunstmatige rotsformaties hebben ze in Engeland ook een parcours aangelegd dat alles in zich heeft voor trainingen en wedstrijden. Die steile klimmen en technische stukken kan je hier natuurlijk ook perfect maken. Gulbergen heeft dan ook zeker de potentie om uit te groeien tot een NOC*NSF faciliteit met een wedstrijd- en trainingsparcours. Dat zou wel wat zijn ja, een wereldbekerwedstrijd rijden voor eigen publiek!” Alle partijen lijken het eens te zijn over de aanleg van een wereldbekerwaardig mountainbikeparcours. De aanleg zal naar verwachting volgend jaar starten.

Overige informatie.

  • Mountainbiker Rudi van Houts (voormalig Nederlands kampioen en deelnemer OS, London) heeft ook dit jaar zijn diensten als ambassadeur toegezegd bij o.a. de start van de wedstrijd. Hij zal voor het eerst meedoen aan de 24-uurs marathon voor teams.
  • Ook aan de start staat niemand minder dan Bart Brentjens. De voormalig Olympisch kampioen gaat de 6-uurs individueel rijden. Onlangs in Assen bij MTB World 6 & 24 race had hij een goed generale met de winst op de 6-uurs.
  • Onder barre omstandigheden in Assen werd winnaar bij de 24-uurs individueel Jos Engelen uit Eindhoven, ook nu weer de “te kloppen man” bij Gulbergen24. Jos Engelen was de winnaar 24-uurs individueel in 2011 en 2012. De Eindhovenaar die als individuele rijder liefst 455 kilometer aflegde overwon daarbij wel 3,5 hoogtekilometers.
  • Bas Peters uit Heel neemt deel voor het Cycletrend team. Ook hij heeft een prima staat van dienst. Zo deed hij namens Nederland mee aan de Olympische Spelen in Athene in 2004 en werd hij Nederlands mountainbikekampioen marathon in 2011.
  • Bij Gulbergen24 rijden teams van de 24-uurs marathon soms meer dan 500 km. Ze starten op zaterdag om 13 uur en finishen dus de zondagmiddag erna.
  • De route voor autoverkeer is aangegeven vanaf de Collse Hoefdijk, de weg tussen Geldrop en Nuenen. Auto’s worden dan op enige loopafstand geparkeerd (bij de zogenaamde Old Course). Bezoekers wordt gevraagd zo veel mogelijk met de fiets te komen. Fietsers kunnen rechtstreeks tot het terrein rijden, bijvoorbeeld via de Vamweg die vanaf de Collse Hoefdijk aan de noordoostzijde van het Eindhovens kanaal loopt.
  • Stichting Mountainbike Promotie Nuenen werd in november 2010 Stichting Mountainbike Promotie Nuenen een feit. Het bestuur bestaat nu uit Benni Schrurs (voorzitter), Frans van Dommelen (secretaris), Maarten Klomp (penningmeester) en de leden Jos Bisseling en Rick Godtschalk.
  • Persmomenten zaterdag 28 september:
  • 11.30 uur: briefing voor deelnemers
  • 13.00 uur: start van de 6-uurs en 24-uurs marathon
  • 13.15 uur: opening van de vaste route
  • 14.00 uur: bijeenkomst voor sponsoren en pers
  • 19.00 uur: finish van de 6-uurs marathon
  • 20.15 uur: prijsuitreiking  van de 6-uurs marathon
  • Persmomenten zondag 29 september:
  • 13.00 uur: finish van de 24-uurs marathon
  • 14.00 uur: prijsuitreiking van de 24-uurs marathon

Mevrouw Anja Thijs-Rademakers is burgemeester van de gemeente Eersel en portefeuillehouder van het SRE. Zij zal na het startschot zal het mountainbikenetwerk in de regio Zuidoost-Brabant feestelijk openen. Er zal een maquette worden gemaakt met daarop het hele netwerk afgebeeld. Na onthulling van de maquette zal mevrouw Thijs-Rademakers kort ingaan op het belang van een aaneengesloten netwerk van mountainbikeroutes en zal zij de vrijwilligers bedanken.

Mountainbike Netwerk
Vrijetijdshuis Brabant is vanuit haar rol in Routebureau Brabant de samenwerking aangegaan met het SRE en haar Belgische en Limburgse partners om een internationaal mountainbikenetwerk te ontwikkelen. De losliggende routes in Zuidoost-Brabant zijn met aantrekkelijke verbindingen aan elkaar gekoppeld en verbonden met de netwerken die in Belgisch en Nederlands Limburg worden gerealiseerd. Hiermee is een netwerk ontstaan van honderden kilometers uitgepijlde routes wat het mogelijk maakt naar wens (meerdaagse) tochten uit te zetten.

Goede doelen

  • Gulbergen24 is geen goede-doelen-race. Wel is bekend dat individuele deelnemers en teams het hele jaar –dus ook op Gulbergen24- mountainbiken voor hun persoonlijke goede doelen.
  • Dit jaar vormt Gulbergen24 wel een klein podium voor een ander evenement: Kenia Classic. Drie enthousiaste leden van ToerClub Nuenen gaan eind 2014 in Afrika fietsen voor AMREF Flying Doctors. Voorwaarde voor deelname is dat zij ieder € 5.000 aan sponsorgeld inbrengen. Persoonlijke kosten, zoals vlieg- en verblijfskosten betalen ze uiteraard geheel zelf. In de Kenya Classic wordt onder de verzengende Afrikaanse zon in zes fietsdagen 350 kilometer afgelegd over uitgestrekte savannes. De deelnemers gaan ter plekke ook verschillende projecten bezoeken die door AMREF zijn opgezet, om met eigen ogen te zien wat er met het sponsorgeld gedaan wordt. En daar zit straks dus ook de Nuenense bijdrage bij.
  • Daarnaast hoopt SMPN Codi Stavorinus uit Gerwen te kunnen helpen met zijn wens: de Gulberg op fietsen. Zijn aangepaste fiets met trapondersteuning lijkt eindelijk goed te functioneren. Het ondersteunende team zal Codi op vrijdag (begin van de avond) extra aanmoedigen om de top te bereiken.

Mountainwalk by Night
Op vrijdagavond 27 september organiseert OLAT voor de tweede keer een avondwandeling. Voor een deel zal daarbij het parcours worden gevolgd dat op zaterdag dienst doet voor de mountainbikers. Ook voor wandelaars is zodoende een sportief, recreatief gebeuren ontstaan: De Dak van Brabant Wandeltocht. Met deze samenwerking willen SMPN en OLAT ook graag aantonen dat mountainbikers en wandelaars op een harmonieuze manier hun sport bedrijven.

Er zijn 3 afstanden.

  1. de 24 km kan starten tussen 16.30-17.30 uur;
  2. de 16 km tussen 18.00-19.00 uur en
  3. de 8 km tussen 18.00-20.00 uur.

Men moet wel vóór 22.30 uur weer terug zijn op de startlocatie. Na afloop is in het promodorp nog volop gelegenheid voor een drankje bij live muziek. Er hangen pijlen en er men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen krijgen 50% korting op het inschrijfgeld. Nadere informatie op www.olat.nl of winter@olat.nl. De wandelaars wordt geadviseerd een zaklamp mee te nemen..

Nadere informatie:
Benni Schrurs (Voorzitter Stichting Mountainbike Promotie), 06 53 61 42 50;
Frans van Dommelen (SMPN), 06 22 41 58 70
Zie ook www.gulbergen24.nl

LEES DIT HIERNA

De nieuwe Fiido AIR Carbon, een Ebike van slecht 13,75 kg

De vraag van deze gebruiker diende als katalysator voor de ontwikkeling van Fiido Air. Deze…

LEES VERDER

Canyon lanceert de nieuwe Neuron:ONFly

Canyon's eerste speciale lichtgewicht e-MTB maximaliseert je tijd op de fiets door optimaal gebruik…

LEES VERDER

Op pad met de Pirelli Cinturato Gravel H

Bij het uitpakken valt dan ook op waarom het een H band is. Lage blokken en een snel profiel met…

LEES VERDER