Curaçao: Mountainbiken in de tropen

Curaçao één van de meest veelzijdige tropische eilanden, gelegen in het zuidelijke deel van de Caribische Zee voor de kust van Venezuela.

Het eiland met een lengte van 64 km en een breedte van 16 km telt ruim 10 mountainbikegebieden. Je kunt je hier makkelijk een week rondfietsen zonder je te vervelen. Een ander feit is dat je je op Curaçao gewoon Nederlands verstaanbaar kan maken. Met enkele vriendelijke woorden in het Papiaments zoals; Kon ta bai? (hoe gaat het?), Macha danki (bijzonder bedankt) of Dushi (schatje) scoor je altijd goed bij de locale bevolking.

Mijn bezoek aan Curaçao was tijdens de Amstel Curaçao Race. Elke jaar wordt deze race met ruim 250 wielrenners georganiseerd door de organisatie van de Amstel Gold Race uit Nederland. Starten finish voor het ‘rennerskwartier’ Lions Dive Hotel en leid de wielrenners over het hele eiland. Grote namens tijdens deze race zijn o.a. gebroeders Schleck, Petacchi, Gesink, Terpstra en van den Broeck. (zie www.amstelcuracaorace.com) Leuk om te weten is dat Curaçao 15 wielerclubs telt en dat is voor een relatief klein eiland (150.000 inwoners) erg veel. Sommige clubs doen alleen aan racen, sommige alleen mountainbiken en het grote deel beide.

Om goed te werk te gaan en effectief met je vakantie tijd om te gaan is de kennis en knowhow van een ervaren eiland tour guide een absolute must. Het enige en echt mountainbike bedrijf bij uitstek is “WannaBike”. Eigenaresse Ellemieke van Beek en haar team nemen je mee op mountainbiketour over het hele eiland. Je komt op plaatsen waar je normaal nooit komt. Tijdens de Amstel Curaçao Race, ieder jaar de eerste week van november, organiseert WannaBike een speciaal mountainbike vakantie arrangement voor sportieve Nederlanders. Meer hierover lees je op de website van WannaBike www.wannabike.com.

De start van de mountainbikeweek begon op het World Cup parcours. In 2006 stond dit parcours op de UCI mountainbike race kalender en werd gewonnen door Bart Brentjes. Met Ellemieke beginnen wij op dit parcours en touren we over een groot gedeelte vulkaangesteente. Afgewisseld met een aantal steile klimmen en snelle afdalingen met soms een drop-off waar je je hoofd er goed bij moet houden. Techniek en ervaring heb je op dit parcours zeker nodig. Een groot gedeelte van de route bestaat uit singel trail en ligt in het beschermende natuurgebied aan de westkant van de zoutpannen waar eeuwen geleden zoutwinning plaatsvond. In dit natuurgebied rijd je tussen de flora en fauna waar je je echt klein moet maken op je mountainbike omdat het soms iets wat begroeid is. Onderweg zien we flamingo’s, cactussen met uitschieters van bijna vier meter, vele vele salamanders in alle soorten en maten en grote leguanen in een camouflage huid.

Bang op de weg kwijt te raken zou ik hier snel hebben aangezien de routeaanduidingen soms verdwenen zijn maar met onze gids die elk pad op haar duimpje kent is dit zeker niet aan de orde. Aangezien ik mijn eigen mountainbike meegenomen heb naar Curaçao waren een aantal voorbereidingen noodzakelijk. De vulkanische ondergrond vraagt een grover en breder profiel banden (Alpencross) met antilekvloeistof, al dan niet tubeless. Vooral tegen doorns is het een wondersysteem. Daarnaast is het gebruik van een Camelbak zeer wenselijk aangezien je in het tropische klimaat bijna één liter water per uur drinkt. Na een tocht van ruim 3,5 uur heb je een aardige inspanning geleverd. De afstanden die je in deze tijd fiets is korter dan in Nederland en totaal niet te vergelijken. Met dezelfde inspanning leg je simpelweg minder kilometers af door de omstandigheden maar dit mag de pret zeker niet drukken tijdens je vakantie. Overigens het meest ideale is om ’s ochtends om een uur of half acht te starten met je tour. Het is dan al licht en de temperatuur is zeer behaaglijk voor het mountainbiken. Ook aan het eind van de middag, wanneer de zon begint te dalen rond de klok van 16:00 uur, wordt er gereden. Na deze inspanning tijd voor een verfrissende douche waarna je lekker bij kunt komen op het strand en kunt genieten van een koele Amstel Bright in een zeer relaxte omgevingen.

Op een rustdag zoals deze zijn er tal van activiteiten op het veelzijdige Curaçao te doen en beleven. Een bezoek aan het beroemde Willemstad, welke op de UNESCO werelderfgoed lijst staat, is een must. De ‘pondjesbrug’, het slavernijmuseum, de drijvende markt, de beroemde handelskade, Fort Amsterdam of een lekker Batido’s op het Bironplein zijn enkele elementen waar je tijdens je bezoek aan deze mooie stad geweest moet zijn. Naast het centrum zijn er tal van mogelijkheden om je amuseren. Met ruim 65 duikplaatsen is de onderwaterwereld fascinerend mooi met veel zicht en bijzondere vissen, roggen enz. Maar ook een bezoek aan de grotten van Hato, kruidenvrouw Dinah Veeris, Ostrich struisvogelfarm, een opgeknapt plantagehuis of te voet naar het hoogste punt (375 meter) van het eiland in het Christoffelpark zijn ook maar enkele voorbeelden hiervan.

Aangezien ik naast het ontspannen leven voor mountainbiken naar Curaçao ben gekomen gaan we weer op pad en vandaag staat Boca St. Michiel/Malpais gepland. WannaBike komt mij weer netjes bij mijn hotel ophalen en we rijden naar het mountainbike gebied om te verzamelen voor een training met een locale club. Zij kunnen het gebied dromen en gaan er met een stevig tempo doorheen. De omstandigheden zijn ideaal, half bewolkt en een zandachtige ondergrond met her en der een plas water waar we zeker niet omheen fietsen. Het merendeel van de leden zijn Nederlandse migranten die naast een fulltime- job graag aan inspanning doen, actief en sociaal bezig zijn. Halverwege de tour maken we een bij de plaatselijke snack een stop voor een sportdrankje tevens een sociale Antilliaanse gewoonte. Na een korte stop wordt de tour hervat en komen we na een onderlinge wedstrijd terug bij bar De Octopus. Daar zijn we meer dan welkom en met een volle koelbox met een lekker regionaal biertje onder onze tafel is het gezellige evalueren. Al snel worden er Hollandse bitterballen geserveerd wat aangeeft dat deze club hier bekend is, vaker evalueert na een van de mountainbike trainingen en volgens mij kan de klok hierop gelijk gezet worden gezien het snelle serveren van de bitterballen. Aangezien het inmiddels donker is gaan we weer terug naar ons hotel en ook het vervoer met onze fietsen is weer tot in de puntjes geregeld door WannaBike.

Na een leuke uitgaansavond bij een aantal beachbars op het voor iedereen bekende Mambo beach staat het vervoer om stipt 8:00 uur voor het hotel. Vandaag staat het Nationale park Christoffel op het programma. Het park ligt helmaal in het westen van Curaçao (westpunt). Het Christoffelpark met de Christoffelberg als hoogste punt van het eiland (375 meter), bestaat uit drie voormalige plantages. Daarnaast is er nog een ruïne van landhuis Zorgvliet en zijn er grotten met enkele Indianentekeningen. Onze tour guide is vandaag een van de mannen van een locale club. Naast de weg kan hij veel vertellen en kent bijna alle antwoorden op onze vragen over het prachtige natuurreservaat. Een redelijk gedeelte van de tour rijden we op asfalt met lange klimmen welke worden afgewisseld met afdalingen waarbij grote snelheden vaak voorkomen.

Hier zijn ook leguanen, slangen, het Curaçao’s hertje en andere dieren die in het park voorkomen van dichtbij te zien. Aangezien wij met een prettig tempo het natuurreservaat doorreden hebben we de slangen en het Curaçao’s hertje niet gezien maar als je vaker stopt is dit wel mogelijk. Tal van ander natuurschoon maakte veel goed. Het met de mountainbike hoogst haalbare punt van ongeveer 300 meter geeft je een fantastisch uitzicht over de hele westkust van het eiland. Na een tour van bijna drie uur in het Christoffelpark komen we terug onderaan het beginpunt waar een van de mensen van WannaBike ons trakteert op een verfrissende versnapering waarna we terugkeren naar ons hotel. Aangezien later op deze dag het wielercriterium door Jan Thiel gereden wordt, met de profs en natuurlijk alle amateurs welke proberen deze heren bij te houden, is het prettig dat we op tijd terug zijn. Aansluitend aan het criterium is er een grote barbecue georganiseerd op het meest relaxte strand van Curaçao ‘Zanzibar’ en wordt de avond afgesloten met een leuke Antilliaanse live band onder het genot van de Caribische biertjes en cocktails.

Onze laatste mountainbike tour van deze fantastische week start om klokslag half acht en het gebied dat we vandaag aandoen heet Koraal Tabak. Onze gids van vandaag is een vrouw die alle ins en outs van dit gebied kent. Buiten de route kan ze ontzettend veel vertellen over het geen wat we om ons heen zien. Ze is goed bekend met de wielersport als voorzitster van een van de wielerclubs en is voor WannaBike een van de specialisten van het oostelijke gebied van het veelzijdige Curaçao.

Het parcours is voor de gemiddelde mountainbiker zeker niet al te moeilijk. De route kenmerkt zich door de diversiteit aan landschappen.

Langs oevers van de Sint Jorisbaai, over rotspartijen, langs de ruwe noordkant van het eiland. Stukken met leuke slingerende single trail tussen de lage begroeiing door over zandachtige ondergrond wordt afgewisseld met brede paden van koraalsteen. Stoppen bij een ruige baai, een grot met vleermuizen en het bezichtigen van een vervallen landhuis zijn enkele voorbeelden van hetgeen dat er te zien zijn. Aangezien onze tour ondertussen al bijna vier uur in beslag neemt is het tijd om iets te eten aangezien we de lunchtijd bijna passeren. Hieraan heeft de WannaBike organisatie uiteraard gedacht en trakteert ons op een originele lunch bij het (buiten)restaurant van de struisvogelfarm. Op de lunchkaart van het restaurant valt mijn oog op een van de specialiteiten van de farm ‘de struisburger’. Deze is uiteraard gemaakt van struisvogelvlees en natuurlijk zeer smakelijk. Met een gevulde maag stappen we weer op de fiets en rijden we terug naar ons hotel.

Na een derde bezoek aan Curaçao in de afgelopen tien jaar is mijn ervaringen dat het eiland tal van mogelijkheden bied voor iedereen! Mijn eerst ervaring met de mountainbike is dan ook uitstekend bevallen. Naast een leuke ervaring op andere plaatsen op het eiland ontmoet je tal van gastvrije personen waarbij je je meer dan welkom voelt. Naast de inspanningen op de mountainbike is het eiland er natuurlijk op gericht om de vakantiebezoekers veel ontspanning te bieden. Ben je actief aangelegd en houdt je partner van uitslapen en ontspannen op een van de prachtige stranden? Dan is dit de ideale omgeving om allebei te genieten!

Mocht je tijdens de week van de Amstel Curaçao Race geen tijd vrij kunnen maken!?! Vraag dan bij WannaBike naar de mogelijkheden op een ander moment. Ellemieke en haar team doen de uiterste best voor je om het naar je zin te maken is mijn ervaring. Wil je tijdens je bezoek jezelf testen of bewijzen? Bijna elke week wordt er wel een wedstrijd georganiseerd. Ook voorafgaand aan de wedstrijd kan WannaBike je helpen bij het maken van een goede training alsmede het parcours te verkennen.

Voor al je vragen, de start van je mountainbike vakantie en zo veel meer.. www.wannabike.com

Curaçao heeft mij in haar greep, macha danki! Ayo, (c) 2010, Rolf van Lin.

Labels

LEES DIT HIERNA

Gravelen met de Hutchinson Overide

De Overide, niet te verwarren met Crash Override (alhoewel het MS-Dos tijdperk voor veel mensen…

LEES VERDER

A Ride Around Town met de Fiido Air

Het eerste wat we van deze opvallende en strakke bike willen weten is of deze aan het geclaimde…

LEES VERDER

Strak in het pak met Ekoi kleding

We reden daarom afgelopen tijd rond met de Ekoi Ruts N Waves MTB broek, het Flow Trail vest en de…

LEES VERDER