Bart Brentjens prominente deelnemer eerste NK E-Mountainbike

Zaterdag 24 augustus wordt in Zoetermeer het eerste officiële NK E-Mountainbike georganiseerd.

Kjell van den Boogert in Val di Sole, Italië voor het CST-Sandd-Bafang Mountain Bike Racing Team

Wedstrijden met de elektrisch ondersteunde mountainbike zijn nieuw in Nederland, maar worden in het buitenland al meer georganiseerd. Daar is de E-Mountainbike ook aan een enorme opmars bezig. Een goede reden derhalve om ook in Nederland met deze wielerdiscipline te beginnen.

De E-Mountainbike ondersteunt de berijder tot een bepaalde snelheid. Vanwege deze support zijn bepaalde hellingen die fysiek niet te halen zijn, nu net wel mogelijk bijvoorbeeld. Maar de berijder moet nog steeds een behoorlijke inspanning verrichten, helemaal in een wedstrijd. Daar wordt vaak de duur van de wedstrijd net even langer gemaakt dan de capaciteit van de accu. Zodoende moet je slim omgaan met de beschikbare energie. Op de startlijst staan diverse gerenommeerde mountainbikers.

Meest in het oog springende naam is die van Bart Brentjens. De winnaar van het eerste Olympische Mountainbike goud ooit en voormalig wereldkampioen is mede-eigenaar van het merk American Eagle, het merk waarop hij zijn gouden olympische medaille won. Ook American Eagle maakt een E-Mountainbike, en Brentjens, als wedstrijdrijder al lang gestopt maar nog erg fit, wil met zijn deelname de sport stimuleren en laten zien hoeveel plezier de E-Mountainbike brengt.

Het NK E-Mountainbike start om 17.00 uur op 24 augustus op het parcours bij Snowworld Zoetermeer. Het valt binnen de XLC 3 Nations mountainbike cup, een serie van internationale mountainbikewedstrijden die zaterdag en zondag aanstaande verreden worden. Meedoen kan nog. Rijders die een E-Mountainbike hebben die aan de regels voldoet kunnen op de dag zelf nog inschrijven. Omdat het een nieuwe discipline betreft heeft de KNWU deelname op een daglicentie aan dit NK mogelijk gemaakt. Inschrijven moet dan ter plekke voor 15.00 uur plaatsvinden, vanaf 15.00 uur worden de fietsen technisch gekeurd. In 2020 zal het NK E-Mountainbike in Spaarnwoude plaatsvinden.

LEES DIT HIERNA

EK mountainbike in oktober in Zwitserse Monte Tamaro

De kampioenschappen waren aanvankelijk gepland voor mei in Graz in Oostenrijk, maar het evenement…

LEES VERDER

120 km gravelen met Silca’s Super Secret Chain Lube

Kort door de bocht gezegd is Silca’s Super Secret Chain Lube een smeermiddel op basis van was. Dit…

LEES VERDER

Trek opent vijfde winkel in Eindhoven

Vier winkels in Nederland en één in Kortrijk, België De gloednieuwe winkel in Eindhoven is na…

LEES VERDER