100% Wedstrijdgeoriënteerd: De nieuwe Pirelli Scorpion XC RC

Pirelli introduceert de Scorpion XC RC Cross-Country MTB band. Een sterk prestatiegerichte band, 100% wedstrijdgericht, ontwikkeld voor en met het TREK PIRELLI-team.

Pirelli
De Scorpion XC RC is een tubeless ready-band, verkrijgbaar in LITE- en ProWALL-versie

Terugkerend naar de fietsbranche in 2017, als toonaangevend merk in duurzaamheid, presenteerde Pirelli zijn eerste MTB-banden in februari 2019. Tegelijkertijd ondertekende het bedrijf een technische partnerschapsovereenkomst met een eliteteam van wereldklasse, het huidige TREK PIRELLI.

De nieuwe band is ontwikkeld op specifiek verzoek van de atleten van TREK PIRELLI en is een 100% wedstrijdproduct. Hij is ontwikkeld om te voldoen aan de hoge prestatiebehoeften van rijders van het kaliber Vlad Dascalu, Europees kampioen, wereldkampioen en wereldbekerwinnaar XCO U23, en Samuele Porro, Italiaans nationaal kampioen, zilveren medaille op de Europese kampioenschappen en brons op de wereldkampioenschappen in de XCM-categorie.

Pirelli

Samuele Porro had Pirelli-technici gevraagd om een nieuwe band die meer gericht is op de Olympische Cross- Country-races, maar die ook uitstekende prestaties levert op de XCM-evenementen. De technici van het bedrijf hebben daarom een wedstrijdproduct van het hoogste niveau ontwikkeld, dat lichtgewicht, soepel en goede grip kan bieden. Zo werd de Scorpion XC RC geboren.

Een snel rubber voor wedstrijden

Enkele maanden later, in oktober 2019, ontvingen Samuele Porro en zijn teamgenoten de eerste prototypes. De nieuwe banden met het "Prototype" label werden getest tijdens het trainingskamp van het team in Calpe (Spanje). Porro testte ze ook in een trainingssessie op het circuit van de slopende Cape Epic in Zuid-Afrika. De doop van de banden vond plaats tijdens de eerste kalenderwedstrijden, waaronder de Mediterranean Epic en de Andalucia Bike Race.

Pirelli

Technisch gezien zijn de nieuwe XC RC's Tubeless Ready banden met een 120 TPI Nylon karkasconstructie. Ze zijn verkrijgbaar in LITE- en ProWALL-versie en combineren de eigen technologieën van Pirelli die al in het Scorpion MTB-assortiment te vinden zijn, te beginnen met de innovatieve SmartGRIP-compound, voor een betere bescherming tegen lekrijden. SmartGRIP Compound is afgeleid van Pirelli's ervaring in de autosport en is een monocompound met een hoge mechanische sterkte die, ondanks de verhoogde soepelheid en lichtheid van de nieuwe XC RC-banden, een uitstekende stabiliteit, een lange levensduur en vooral een optimale grip op alle terreinen biedt, aldus de fabrikant.

Pirelli

Pirelli heeft bijzondere aandacht besteed aan het profielontwerp, dat kenmerken bevat die afkomstig zijn van zowel de Scorpion XC H (Hard) als de Scorpion XC M (Mixed), die opnieuw zijn ontworpen om een directer en preciezer rijgedrag te hebben. De noppen in het midden van het loopvlak lijken duidelijk op het Scorpion XC H-profiel, maar zijn lager en dichterbij om de gladheid op rechte stukken te verbeteren. En de halfgevouwen en zijdelingse noppen hebben de vorm en de scherpe hoek van het Scorpion XC M profiel. 

Deze veranderingen zijn gemaakt om de grip onder verschillende hellingshoeken te maximaliseren. Het profiel met meer agressieve zijkanten en een gladder centrum maakt de Scorpion XC RC het perfecte wapen om de moderne Olympische Cross-Country tracks te veroveren die zeer technisch zijn.

Dit is het commentaar van Vlad Dascalu op de nieuwe banden: "de Scorpion XC RC is perfect voor mij, omdat hij is ontworpen voor de meest moderne XC-circuits, waar de afwisseling van natuurlijke en kunstmatige trajecten steeds vaker voorkomt, naast een verhoogde gemiddelde snelheid die van jaar tot jaar toeneemt. Dankzij het nieuwe ontwerp weet ik precies waar ik de band kan plaatsen, kan ik de moeilijkste lijnen volgen en kan ik de bochten met meer agressie instellen, maar ook energie besparen, dankzij de verbeterde gladheid en lichtheid".

"Scorpion XC RC is een perfecte band voor XC-wedstrijden - commentaar Samuele Porro - Glad en precies in bochten met hoge snelheid. Het nieuwe, hogere, zijblok zorgt voor een optimale grip bij het rijden tot het uiterste".

De nieuwe Scorpion XC RC is al verkrijgbaar in de betere wielerwinkels, in de 29 "x 2.2 versie, ook in de "Team" kleurvariant (met gele logo's).

Scorpions: assortiment steeds uitgebreider

De nieuwe Scorpion XC RC's vormen een uitbreiding van Pirelli's Scorpion MTB-bandenassortiment voor mountainbikes. De cataloguslijn 2020 toont drie specifieke macro-families, ontworpen voor de belangrijkste MTB-disciplines:

  • Scorpion XC, met profielen: RC (Racing), R (Rear), M (Mixed), S (Soft), H (Hard)
  • Scorpion Trail, verkrijgbaar met M, S, R en H profielen
  • Scorpion Enduro, verkrijgbaar met M, S, R profielen

Wereldwijd, onder de LITE, ProWALL, Classic (met Para zijden) en Team (met gele logo's), omvat het Pirelli 2020 MTB-bandengamma 37 verschillende versies met maten vanaf de klassieke 29 "x2.2 tot en met de 27,5 "x2.6. Bekijk de banden op:

https://velo.pirelli.com/en/uk/scorpion-mtb

Labels

LEES DIT HIERNA

AfterShokz nieuwe OpenMove bone conduction koptelefoon

Nu zijn we om eerlijk te zijn geen echte voorstander om te gaan gravelen of mountainbiken met…

LEES VERDER

SR Suntour brengt nieuwe gravelvork uit: De GVX

Get Ready for Gravel met het "Grav Karl" Project. Het weer is op zijn best en de mensen genieten…

LEES VERDER

Wisselende weersomstandigheden trotseren met de ZO Jackets van VAUDE

De hybride fietsjacks van VAUDE zijn het hele jaar door functioneelMen’s Pro Insulation ZO Jacket…

LEES VERDER