Tweede plaats voor Anne Terpstra & Barbara Benko in eerste etappe Tankwa Trek

De Tankwa Trek is een rit als geen ander. Deze iconische vierdaagse etappekoers vindt plaats van 6 t/m 9 februari 2020 als een van de eerste UCI-evenementen van het seizoen. Met adembenemende paden door het Bokkeveld en kronkelende routes in het Witzenburgse gebied, heeft deze wedstrijd een aantal van de meest unieke landschappen die Zuid-Afrika te bieden heeft.

ARCHIEF: In 2019 brachten Anne Terpstra en Barbara Benko, van Ghost Factory Racing, twee dagen door in de roze leiderstruien.

Met een totale afstand van 285,5 kilometer en 5.750 hoogtemeters zullen enkele van 's werelds beste mountainbikers en aspirant-amateurs deze race ondernemen.

De deelnemerslijst van de UCI is sterker dan ooit met voormalige wereldkampioenen, Cape Epic-winnaars en natuurlijk de verdedigende kampioenen van 2019. Om enkele namen te laten noemen: Manuel Fumic (GER) & Henrique Avancini (BRA), Karl Platt (GER) & Alban Lakata (AUT) en Urs Huber (SUI) & Simon Stiebjahn (GER) zullen voor de titel van dit jaar strijden.

De laatste jaren zijn de Zweedse Jennie Stenerhag en de Zuid-Afrikaanse Mariske Strauss, de winnaars van de dameswedstrijd, een samenwerkingsverband aangegaan met nieuwe teamleden. Stenerhag rijdt nu met Nadine Rieder uit Duitsland en Mariske Strauss met Candice Lill (RSA). Tot de topkandidaten behoren Barbara Benko (HUN) & Anne Terpstra (NED), Robyn de Groth (RSA) & Adelheid Morath (GER) en het GB Cycling Team Annie Last & Isla Short.

Tankwa Trek

De eerste etappe is op de iconische Tankwa Trek. Een korte etappe met slechts 24,5 km en 400 meter stijging. Schitterende singletracks, kleine klimmetjes en magische afdalingen wachten op de renners.

Het CST PostNL Bafang team, van Sebastian Fini en David Nordemann, en de Faces CST ploeg van Mariske Strauss en Candice Lill stormden naar de overwinning op het begin van de Momentum Medical Scheme Tankwa Trek. De 24 kilometer lange Stage 1 vond plaats op donderdag 6 februari 2020 en begon om 15.00 uur 's middags. Ondanks de late start waren de omstandigheden vrijwel perfect voor de mountainbike race, met een frisse wind die het kwik in het midden van de 20 graden vasthield.

Matteriaalpech, lekke banden en valpartijen hebben zowel de UCI-races voor mannen als voor de vrouwen beïnvloed. De belangrijkste slachtoffers waren het Cannondale Factory Racing team van Manuel Fumic en Henrique Avancini. Het voorwiel van Fumic raakte een rots, een kei kwam omhoog die zijn kettingblad en zijn hoop op het winnen van de etappe verwoestte. "Ik heb nog nooit zoiets eerder gezien." bekende Avancini. 

"Het kettingblad brak bijna van de crank van een rots die het raakte en er was geen manier om het te repareren op het parcours. Manny [Fumic] moest rennen en ik moest hem naar de finish slepen. Nu resetten wij en gebruiken de rest van de race als training. Hopelijk kunnen we Maxime [Marotte] en Grant [Ferguson] de komende drie dagen helpen." 

Het verlies van Fumic en Avancini was de winst van Fini en Nordemann. De jonge crosscountryracers waren met Cannondale Factory Racing van het peloton ontsnapt en konden profiteren van het mechanische vermogen van Fumic. Eenmaal aan de leiding gingen ze door naar de finish, zelfs een crash van Nordemann op 6 kilometer van de finish kon hun voorsprong niet teniet maken.

Tankwa Trek

"Ik zag Fumic worstelen met zijn ketting en toen gaven we gewoon vol gas" Fini vertelde. "Sebastien was zo sterk, ik probeerde gewoon in zijn wiel te blijven" Nordemann. "De paden hier zijn verbazingwekkend, maar zijn ook een beetje onoverzichtelijk. Je moet echt voorzichtig zijn. Ik duwde een beetje te hard en raakte mijn stuur op een struik en ging over mijn stuur, zes kilometer van de finish. Gelukkig kon ik opstaan, mijn stuur rechtzetten en konden we nog steeds de etappe winnen". 

CST PostNL Bafang kwam in een tijd van 54 minuten en 14 seconden over de finish, op Kaleo Manor. Ze werden gevolgd door het Cannondale Factory Racing 2 duo van Marotte en Ferguson, 35 seconden later. Het derde team op het podium was het onverwachte team van Tristan de Lange en Alexander Miller. De jonge Namibiërs starten Stage 2 op slechts 42 seconden van de koplopers. 

In de UCI damesrace leiden Strauss en Lill van start tot finish. Aanvankelijk volgde het Fairtree team van Jennie Stenerhag en Nadine Rieder het tempo van de Faces CST-ploeg. Op de belangrijkste beklimming van het podium hadden de leidende ploegen een behoorlijke buffer opgebouwd, maar dat zou niet blijven duren voor Fairtree. Op 8 kilometer van de finish kreeg Rieder haar eerste lekke band tijdens een mountainbikewedstrijd.

"Ik heb vandaag voor het eerst een lekke band gehad tijdens het rijden op de mountainbike." zei Rieder. "Ik maak me er al jaren zorgen over, maar nu is het in elk geval uit de weg. Nadat Jennie [Stenerhag] hem had gedicht, ben ik twee keer gecrasht, één keer door de lage druk in het achterwiel en ook toen ik een boomtak met mijn stuur snoeide".

"Ik weet van vorig jaar dat er van alles kan gebeuren" redeneert Stenerhag. "Vorig jaar waren we 4 minuten achter op Stage 1 en wonnen we nog steeds overall. Het is zo eenvoudig om hier een fout te maken en veel tijd te verliezen. 

Voor Strauss en Lill was de race dramaloos. Het paar zag er in hun eerste etappe onbekommerd uit als een gezelschap en paste zich aan elkaars krachten. "Ik vertrouw Mariske [Strauss] en we deden het goed samen", zei Lill. "Maar om het aangetoond te hebben geeft ons veel vertrouwen voor de rest van de race." 

Vertrouwen hebben in de lange ettepes die voor ons liggen, kan van vitaal belang zijn. "De race begint pas echt morgen", verklaarde Strauss. "Het hebben van de leiderstruien op onze schouders geeft ons de kans om tactisch te racen en geen onnodige risico's te nemen." De achtervolgende UCI-damesgroep zal risico's moeten nemen om Faces CST onder druk te zetten.

Ghost Factory Racing is perfect in staat om dit te doen op Stage 2. Barbara Benko en Anne Terpstra waren tweede in de openingsfase, nadat ze Fairtree hadden ingehaald na de eerste crash van Reider. Ze liggen 1 minuut en 18 seconden achter de leiders van de race. Stenerhag en Rieder zijn nog eens 8 seconden achter, met dormakaba blue's Robyn de Groot en Adelheid Morath net van het podium af op de vierde plaats. 

De tweede etappe, die in het Witzenbergdal loopt, bevat 84 uitdagende kilometers. De etappe vol singletracks vergt 1.900 meter bergopwaarts en hoewel veel renners bang zijn voor het Merino Monster, is etappe 2 misschien wel de zwaarste dag van de wedstrijd. Mountainbikefans kunnen de actie volgen, zoals deze zich ontvouwt op het Twitter-account van de wedstrijd, vanaf 06:30 uur locale tijd: @tankwatrek. 

Resultaten | Momentum Medical Scheme Tankwa Trek

Etappe 1. Mannen:
1. CST PostNL Bafang: Sebastian Fini & David Nordemann (54:14)
2. Cannondale Factory Racing 2: Maxime Marotte & Grant Ferguson (54:49 | +00:35)
3. DANSTE Racing/Megatech: Tristan de Lange & Alexander Miller (54:56 | +00:42)

Etappe 1. Vrouwen:
1. Gezichten CST: Mariske Strauss & Candice Lill (01:02:38)
2. Ghost Factory Racing: Barbara Benko & Anne Terpstra (01:03:56 | +01:18)
3. Fairtree: Jennie Stenerhag & Nadine Rieder (01:04:04 | +01:26)

Voor de volledige resultaten van Momentum Medical Scheme Tankwa Trek gepresenteerd door Biogen bezoek: tankwatrek.co.za

Momentum Medisch schema Tankwa Trek - Etappe 1 - Nieuws
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=CSmjNLC4kKg
Vimeo: https://vimeo.com/389936001

Momentum Medisch schema Tankwa Trek - Etappe 1 - Hoogtepunten
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=fSuvwiQZTyk
Vimeo: https://vimeo.com/389937156

LEES DIT HIERNA

Een blik in de keuken van Reysport

In het Zeelandse dorpje Wolphaartsdijk (nabij Goes) worden we welkom geheten door Kees Reijnhout…

LEES VERDER

Op pad met de Garmin Edge Explore

En dat is waar het in ons geval om gaat, het grotere scherm. We rijden namelijk aardig wat GPX…

LEES VERDER

VIDEO: MTB Awards voor Terpstra, Vader, Pieterse en Van Dijke

MTB Award Elite-mannen De Award voor Mountainbiker van het Jaar gaat voor 2020 naar Milan Vader (…

LEES VERDER