Silca's nieuwe 3D-geprinte titanium schoenplaatjes

Silca's gloednieuwe 3D-geprinte titanium schoenplaatjes gaan naar verluidt vier keer langer mee dan messing schoenplaatjes.

Silca's nieuwe 3D-geprinte titanium schoenplaatjes
Voor Shimano SPD, Crankbrothers en Time Atac

Traditioneel zijn er twee materiaalopties voor schoenplaatjes. Staal met een laag koolstofgehalte of messing. Dit is vooral gedaan om ervoor te zorgen dat de schoenplaat sneller slijt dan de pedalen, maar het zorgt voor schoenplaatjes die vaak zeer snel slijten en in alle gevallen behoorlijk zwaar zijn. 

Daarom gebruikt SILCA titanium. Het is slechts een fractie minder hard dan het staal dat in de pedalen gebruikt wordt, maar 2,25 keer sterker en drie keer harder dan messing of zacht staal. Het beste van alles is dat de extreme hardheid en slijtvastheid van 6Al/4V titanium er voor zorgt dat de schoenplaatjes 300-400% slijtvaster zijn in vergelijking met traditionele materialen.

Silca

SILCA heeft het daar echter niet bij gelaten. Door 3D-printtechnologie te combineren met dit materiaal dat drie keer lichter is dan staal, zijn ze in staat een schoenplaatje te maken met een interne rasterstructuur (gyroïde genoemd) die stijfheid en sterkte behoudt en tegelijk het gewicht vermindert, zodat een schoenplaatjesset ontstaat die slechts de helft weegt van normale oplossingen.

Deze besparing van 25-30 gram per set is na verloop van tijd aanzienlijk, vooral bij CX-evenementen waar hardlopen cruciaal is.

Met een prijskaartje van 85 dollar zijn deze 3D-geprinte schoenplaatjes niet goedkoop, maar als ze zo lang meegaan als Silca beweert, dan zouden ze wel eens een waardige investering kunnen zijn. Wie weet.

Kenmerken

  • De schoenplaatjes zijn verkrijgbaar voor standaard Shimano SPD-systemen met twee bouten, Crankbrothers pedalen en Time Atac-pedalen met 10°.
  • 3D geprint uit 6Al/4V gehard titanium
  • 6/4 montageschroeven met T25 schroefkop met een koppelbegrenzing van 6 Nm
  • Gemaakt in de USA
  • Voor 85 dollar per paar

Labels

LEES DIT HIERNA

Expand your horizon with AGU

Er schuilt avontuur in elke dag. Het liefst door buiten de gebaande paden het onbekende te…

LEES VERDER

RockShox 2023 Next Level vorken en dempers

Vertrouwen verandert alles: Met dit in gedachten begon het team van Rockshox met een blank vel…

LEES VERDER

Old Man Mountain: robuuste en betrouwbare bagagedragers

Old Man Mountain breidt zijn aanwezigheid uit op de Europese markt. Dit Amerikaanse bedrijf is…

LEES VERDER