Enduro Challenge Wolder

Enduro zit in de lift. Het is Booming.
De nieuwste tendens van het mountainbiken doet ook in Nederland langzaam zijn intrede. Fabrikanten spelen hier al redelijk op in met hun 29'er fully's met lange veerweg en mountainbikeclubs organiseren ook steeds vaker Endurotochten en wedstrijden. Zo ook de Zuid-Limburgse mountainbikeclub Trailz043.nl die op zaterdag 29 juni 2013 voor de eerste keer een een Endurowedstrijd organiseerd.

De tocht start in het plaatsje Wolder nabij Maastricht. De organisatie mag voor deze wedstrijd gebruik maken van het startpunt van de wielertocht "De ronde van Wolder". Voordat we van start gaan volgt een uitgebreide briefing door Endurorijder Michel Romen. De wedstrijd bevat een vijftal specials waar de tijd van geklokt wordt.

De eerste special start in het centrum van Wolder. Bovenop een stapel pallets nemen we plaats om via de pallets een gladde leistenen trap in te rollen en vrijwel direct hierna een houten kombocht in te draaien. De regen van afgelopen nachten maakt het er niet makkelijker op en de pumptrack die nu volgt mist zijn flow door de klevende leemgrond. Lekker laten rollen is er even niet bij. Hard werken dus, maar wel met een grote grijns op het gezicht. Want de kop is eraf.

Wat nu volg is een verbindingsroute naar de volgende special Dit zijn de betere specials. Startpunten met daarachter een flink steile afdalingen waar je als het ware invalt. Haarspeldbochten, bochten met veel flow en specials waar je je helemaal kunt laten gaan Het is een heerlijke tocht en de verbindingsroutes zijn ook niet storend. De modder maakt het klimmen wel wat zwaarder maar de sfeer zit er bij iedereen goed in. Lekker open, sociaal en aanmoedigend.

De laatste special is ook meteen de zwaarste van de tocht. Een loei van een afdaling van een meter of 6 á 7 hoog met een hellingspercentage waar je u tegen zegt. Er is maar 1 manier om zoiets aan te pakken, vingers om de handvatten en laten rollen! Gelukkig is er genoeg uitrolmogelijkheid maar het kan altijd gebeuren dat je de bocht net niet haalt. Na de afdaling knal een zwaar verregende pumptrack in over een oude motorcrossbaan. Door de losse zand en flinke modderplassen is het hard werken om daarna met het hart in de keel de finisch te passeren. Afzien, maar op de goede manier.

Na de specials biken we terug naar Wolder om de bikes hun welverdiende wasbeurt te geven. Het evenement heeft een goede primeur met een opkomst van 44 deelnemers.

Volgend jaar zijn we weer van de partij.

 

De startheuvel:

Opperste concentratie:

Snelheid vereist:

Foto's met dank aan Guus Bouwmans 2013.

 

LEES DIT HIERNA

Canyon lanceert de nieuwe Neuron:ONFly

Canyon's eerste speciale lichtgewicht e-MTB maximaliseert je tijd op de fiets door optimaal gebruik…

LEES VERDER

De nieuwe Fiido AIR Carbon, een Ebike van slecht 13,75 kg

De vraag van deze gebruiker diende als katalysator voor de ontwikkeling van Fiido Air. Deze…

LEES VERDER

Op pad met de Pirelli Cinturato Gravel H

Bij het uitpakken valt dan ook op waarom het een H band is. Lage blokken en een snel profiel met…

LEES VERDER