Op vakantie met de Silca Ypsilon Travel en T-Ratchet momentsleutel

Zodra je op bike vakantie bent of in de werkplaats aan je bike werkt wil je zoveel mogelijk gereedschap meenemen in een kleine ruimte Silca's Y- en momentsleutel zijn compact maar ook duurzaam. Wij gingen er mee aan de slag.

Ypsilon Travel Kit:
Voor de bikers die niet goed weten wat een Y-sleutel is leggen we het even kort uit. Dit is namelijk een stuk gereedschap met 3 verschillende uiteinden waardoor je supersnel kunt schakelen tussen het gereedschap. Bij Silca zijn er 2 vaste inbusmaten en één verwisselbare houder.
De vaste stukken zijn een inbussleutel van 4 en 5 mm. De derde 6 mm inbus is zoals gezegd vervangbaar door een van de andere bitjes in deze set. Zo kun je bijna eindeloos combineren. Nou ja, eindeloos. Dat is op zich wat overdreven maar bij de Travel Kit krijg je 17 bitjes in totaal en daarin zitten bijna alle maten welke je voor je bike nodig hebt.

We sommen ze even voor je op:

- 4 mm en 5 mm CrV stalen vaste inbussleutels
- 1.5, 2, 2.5, 3 en 6 mm S2 stalen inbusbitjes
- T8, T10, T15, T20, T25 en T30 S2 stalen Torx-bitjes
- Kruiskop 1, kruiskop 2, platte4 en platte 4 stalen schroefbitjes

De houder is gemaakt van composiet met tussen de bitjes in een silicone stuk voor grip en comfort. Zo voelt het gereedschap ook niet koud aan en ligt het lekker in de hand. Zelfs met mijn grote handen heb ik niet het gevoel dat het gereedschap te klein is. Dit is vooral fijn als je met inbusmaat H2 bezig bent om schroefjes in je pedalen te draaien.
Door een slimme magneet in de houder kleven de bitjes stevig vast en moet je nog aardig wat kracht zetten om ze los te maken.

En mochten je bitjes tijdens het werken even los op de werkbank of kampeertafel liggen dan zijn ze makkelijk te herkennen. Silca heeft er namelijk een rood siliconen rubbertje omheen gedaan met daarop het type bitje geschreven. Zo weet je ook precies wat waar hoort in het doosje.
Het doosje is gemaakt van stevig karton met een tweetal magneetjes om af te sluiten. De binnenkant is gemaakt van hard schuim met uitsneden waar de Y sleutel en bitjes netjes in blijven klemmen. Zo blijft alles netjes bij elkaar en past het doosje makkelijk in je koffer of kist als je op vakantie bent.

Waar het Silca gereedschap nu in uitblinkt is de degelijkheid van de bitjes. De bitjes zijn gemaakt van gepolijst S2 staal. Knetterhard en met zeer lage toleranties. De bitjes staan garant voor een lange levensduur in de werkplaats. En na het vernaggelen van een paar inbusschroeven met den zeer klein maat twijfelen we daar niet aan. Wat heet, we hebben de bitjes zelfs al gebruikt in de elektrische schroevendraaier waar ze heel wat te voorduren krijgen.
Einduitslag: bitjes vs. semigare schroeven, 1 - 0.

De adviesprijs van de Silca Ypsilon Travel bedraagt € 65,47

Voor meer informatie klik je op:
https://silca.cc/products/ypsilon-travel-kit

T-Ratchet en Momentsleutel:
Daar sta je dan, carbon frame, carbon stuur. Of gewoon onderdelen die je op het juiste moment aan wilt draaien. Daar komt de Silca mini momentsleutel met ratel van pas. De ratel met momentsleulel en 10 bitjes zitten namelijk in een hoesje van 12 x 7 x 3 cm. Gezien het feit dat we hiermee op pad gaan leggen we het setje met hoes even op de oude vertrouwde keukenweegschaal en de naald blijft netjes hangen op 224 gram. Niet eens heel zwaar om in je rugzak, shirt of zadeltasje te stoppen.

De 10 bitjes welke bij deze tool zitten zijn:

- 2, 2.5, 3, 4, 5 en 6 mm S2 stalen inbusbitjes
- T10, T20 en T25 S2 stalen Torx-bitjes
- Kruiskop 2 stalen schroefbit.

Wat bij het gereedschap van Silca opvalt is de afwerking van de set. Deze is namelijk heel mooi afgewerkt met lage toleranties.
De ratel heeft 72 aangrijppunten dus van dode slag is amper te spreken. Dankzij de magneetconstructies kun je deze als T of L ratel gebruiken. Je kunt de ratel in L vorm zelfs nog verlengen naar 15 cm als je het stalen verlengbitje gebruikt en de kleine bitjes direct in de ratel doet.
Zo kun je overal bij en is er eigenlijk niets wat je niet kunt bereiken.

De momentsleutel is met een lengte van 10 cm en doorsnede van 1 cm een van de kleinste die ik ooit heb gezien. De werking van de sleutel is anders dan de grote in onze werkplaats en werkt door middel van een titanium torsieveer, hetzelfde als de vering in een oude Kever.
Je stelt de veer dan ook niet in maar tijdens het vastdraaien van de bouten draait het pijltje langzaam naar de ingelaserde text. Dus bij meer torsie krijg je een grotere uitslag.
Er zijn aan drie kanten ingelaserde texten. 0-3-5 Nm, 0-4-8 Nm, 0-2-6 Nm en daarna een uitroepteken. Zodra je in de buurt van het uitroepteken komt stop maar snel met draaien want dan bestaat er grote kans dat je de torsieveer beschadigd en het aantal Nm niet meer klopt.
Maar tijdens het werken met de tool merken we wel een voordeel ten opzichte van de grote sleutel welke we op moment instellen. Je ziet daadwerkelijk hoeveel kracht je zet en of je in de buurt van het goede moment komt in plaats van te wachten op de "klik" of "piep" van de grote tool.
Het boezemt dan tijdens het monteren van carbon onderdelen heel wat vertrouwen in en door het kleine formaat ideaal voor onderweg en tijdens je bikevakantie.

Draai trouwens nooit bouten los met de momentsleutel. Daar gebruik je gewoon de losse T ratel voor. Deze kan wel wat meer hebben dan 8 Nm. waar je bij vastzittende bouten al snel overheen gaat.

Conclusie:
De Silca Ypsilon sleutel en T-Ratchet momentsleutel zijn een schitterende uitbreiding voor onze tools in de werkplaats en tijdens fietsvakanties. Voor de hobbysleutelaar welke een paar keer per jaar met inbussen werkt lijkt de prijs misschien wat aan de hoge kant maar de degelijkheid van het gereedschap liegt er niet om.

De adviesprijs van de Silca T-Ratchet momentsleutel bedraagt € 87,85

Voor meer informatie klik je op:
https://silca.cc/collections/mobile-repair-1/products/updated-t-ratchet-...

LEES DIT HIERNA

Canyon onthult de nieuwe Grizl:ON, met de honger naar avontuur

Of je nu op zoek bent naar een capabele en boeiende rit door het ruige land of een functioneel…

LEES VERDER

Leenders Fietsen in Hengelo opent met totaal vernieuwd concept

Meer dan een winkel, een ervaring Het bekende Experience Center aan de Pasmaatweg heeft een…

LEES VERDER

Op pad met de Mokwheel Basalt

Zodra de doos op de redactie binnenkomt valt weer op hoe gewichtig deze zijn en dat je niet even…

LEES VERDER