De nieuwe Garmin radarsystemen houden fietsers veiliger op de weg

Garmin heeft twee nieuwe Varia-achteruitkijkradars uitgebracht - de standalone Varia RVR315 en de gecombineerde radar en licht RTL515. Deze geven hoorbare en zichtbare waarschuwingen om jou als rijder te waarschuwen voor snel naderende voertuigen.

Garmin radarsystemen
De apparaten worden gekoppeld aan een app of je Garmin GPS.

Beide apparaten zijn te koppelen aan een compatibele Edge GPS fietscomputer of compatibele smartwatch, maar nu ook aan de nieuwe Varia app, zodat fietsers die hun smartphone als primair scherm gebruiken ook kunnen genieten van deze unieke radar-technologie.

“Het vorige model achteruitkijkradar met achterlicht bleek al snel essentieel voor fietsers over de hele wereld en bood gemoedsrust tijdens het fietsen zowel overdag als ‘s avonds”, zegt Rene Dijk, Head of Marketing & Productmanagement van Garmin Nederland. “Met de nieuwe RVR315, RTL515 en Varia app, bieden we nu nog meer fietsers ultramoderne veiligheidsfuncties, waardoor we een deel van de angst die fietsers op de weg ervaren, kunnen wegnemen”.

De Varia RVR315 en RTL515 waarschuwen voor naderende auto’s. Gekoppeld aan een compatibele Garmin Edge fietscomputer, smartwatch of de nieuwe Varia app, ontvangen fietsers zowel zichtbare als hoorbare waarschuwingen wanneer er voertuigen van achteren naderen op maar liefst 140 meter afstand. De Varia app geeft ook trilsignalen, dus de smartphone kan ook eenvoudig als secundair hulpmiddel gebruikt worden (bijvoorbeeld in het zakje op de rug). Het heldere achterlicht van de Varia RTL515 kan ook overdag tot op anderhalve kilometer afstand door weggebruikers worden waargenomen. Hierdoor is het eenvoudig makkelijk voor bestuurders om een fietser te zien, voordat de radar het voertuig detecteert. Bovendien bevat de Varia RTL515 een peloton modus, die een flits met een lage intensiteit afgeeft, zodat andere fietsers elkaar gemakkelijk in de gaten kunnen houden als ze in een groep rijden.

Garmin

Tijdens het fietsen moet je van alles in de gaten houden; de route, snelheid en geplande afstand. Maar het belangrijkste is je veiligheid. De Varia RVR315 of de RTL515, in combinatie met de nieuwe Varia app, zorgen voor een extra paar ogen op de weg. Tijdens het rijden ontvangen fietsers waarschuwingen met kleurcodes op hun telefoon. Groen betekent dat alles in orde is, oranje betekent dat er een voertuig aankomt en rood betekent dat er een auto met hoge snelheid nadert. Naast de grafische weergave, krijgen fietsers toon- en vibratiewaarschuwingen zodat ze weten wanneer een voertuig in de buurt is.

Garmin

Integreert met apps van derden zoals Ride with GPS

Garmin

Bij gebruik van een compatible smartphone kunnen de Varia RVR315 en de RTL515 worden geïntegreerd met verschillende populaire apps zoals ‘Ride with GPS’, zodat fietsers hun kaarten kunnen voorzien van radarwaarschuwingen. De Varia RVR315 heeft een batterijduur van 7 uur en een adviesverkoopprijs van €149,99. De Varia RTL515 heeft een batterijduur van 16 uur in de knipperende dagmodus en de batterij gaat 6 uur mee in de knipperende nacht- of de continu modus. Deze radar met achterlicht heeft een adviesverkoopprijs van €199,99.

Beide producten zijn naar verwachting eind mei beschikbaar via de website en via de cyclingverkooppunten van Garmin. Ga voor meer informatie over de Garmin fietsproducten (o.a. navigatie, vermogensmeters en Tacx indoortrainers) naar https://explore.garmin.com/nl-NL/cycling/.

Labels

LEES DIT HIERNA

Op pad met de Garmin Edge Explore

En dat is waar het in ons geval om gaat, het grotere scherm. We rijden namelijk aardig wat GPX…

LEES VERDER

VIDEO: MTB Awards voor Terpstra, Vader, Pieterse en Van Dijke

MTB Award Elite-mannen De Award voor Mountainbiker van het Jaar gaat voor 2020 naar Milan Vader (…

LEES VERDER

Biker112: De app die je direct kan helpen in een noodsituatie

Met de app heb je geen dure navigatiesystemen meer nodig om de achterban op de hoogte te brengen…

LEES VERDER