Enduro rijden met de Bluegrass Solid D30 bescherming

Rotsen, stenen, takken, jumps en wallrides. Een aantal factoren die zijn sporen op je lichaam achter kunnen laten. Om er voor te zorgen dat deze goed beschermd zijn werpen wij een blik op de Bluegrass Solid D30 protection.

De Bleugrass knie- en elleboogbeschermers komen in 4 varianten, namelijk de Solid, Solid D30, de Skinny en Skinny D30 waarbij de Skinny een dunnere en lichtere variant is voor bikers die wat meer Trail georiënteerd zijn en wat meer comfort willen tijdens lagen dagen in het zadel. Maar de Skinny's laten we voor wat het is en we gaan verder met de Solid's . Het verschil tussen de gewone Solid en Solid D30 is uiteraard de gel welke voor de bescherming zorgt.

de D30 gel is eigenlijk al een verhaal op zich maar om het even kort in lekentermen uit te leggen. D30 is een soort van gel welke bij een slag of stoot supersnel verhardt en de krachten van de impact verspreidt over een groot gebied van het schuim. Dus in normale vorm is het soepel en zacht zodat je knieën en ellebogen voldoende kunnen buigen en strekken maar zodra je ermee valt en een impact krijgt wordt het een harde massa en zijn je knieën en ellebogen goed beschermd. Maar niet alle pads van de Solid D30 zijn gemaakt van D30 gel. De pads aan de zijkant zijn van een soepel schuim gemaakt voor een goed bescherming rondom. De kniestukken hebben dan ook 5 pads in totaal en de armstukken 3 pads.

Zoals je al kunt verwachten zijn wij al een paar jaar fan van de D30 gel en onze bescherming heeft dan ook niets anders meer.

Alvorens de paden op te gaan hebben we de bescherming op de keukenweegschaal gelegd en de naald blijft hangen op 316 gram voor de armstukken en 417 gram voor de kniestukken (in maat M).
In de onder- en bovenkant van de bescherming bevindt zich een silicone strip welke er voor zorgt dat de knie en elleboogbescherming netjes op hun plaats blijft zitten. Na lange dagen in het zadel bij warme temperaturen zijn ze dan ook geen enkele keer verschoven. Ook niet tijdens lange Ardense beklimmingen. Voor het comfort zijn alle naden Flatlock gestikt zodat je deze niet voelt tijdens het biken. De stof is ook verwerkt met Kevlar zodat deze bij een valpartij niet scheurt en een lange levensduur garandeert.

De maatvoering is Italiaans en ik heb voor mijn dunne bovenbenen en armen gekozen voor maat M. Voor de ellebogen spot-on maar zit je bij je knieën net tussen 2 maten in dan kies rond je beter af naar boven. Je hebt nog altijd de mogelijkheid om ze strakker te trekken door de klitteband strips aan de boven en onderkant. Qua lengte vallen ze prima uit.

We stappen uit de auto en hebben thuis de fietsschoenen al aangedaan. Je hoeft namelijk je schoenen niet uit te doen voor de kniestukken. Deze hebben namelijk een rits aan de zijkant zodat je ze snel aan- en uit kunt doen. Dit is niet alleen praktisch bij de auto maar ook als je 's middags even lekker op het terras gaat zitten en je geen zin hebt om je schoenen los te maken. Laat staan op het moment dat je een flinke Alpenklim gaat maken. Dan is het wel prettig om ze in je rugzak te stoppen en pas bij het begin van de Trail aan te doen. Van de rits heb je tijdens het biken geen last want deze zit netjes op een lycra flap gestikt. Uiteraard beweegt de rits gewoon mee met de beweging van je knie tijdens de trapbeweging.
De elleboogbeschermers trek je aan als een armstuk. Geen rits maar die heb je hiervoor ook niet nodig.

Tijdens het biken op warme dagen voel je dat de arm- en kniestukken de warmte en transpiratie aan de achterkant goed afvoeren maar aan de voorkant een stuk minder. Dit is te wijten aan het feit dat de achterkant gemaakt is van een meshe stof en de voorkant van lycra waar de pads op zijn gestikt. Maar beter safe than sorry en tijdens onze laatste Ardennenritten hebben we ze dan ook lekker de hele dag aangehouden.
Op de helft van de tocht voel je eigenlijk al niet meer dat je ze aan hebt, qua comfort hebben we dan ook niets te klagen.

Conclusie:
Voor de heftige trails biedt de Bluegrass Solid D30 een prima bescherming en door de rits in de zijkant van de kniestukken is deze makkelijk op en naast de trails aan- en uit te doen.

De Solid D30 is verkrijgbaar in de maten S, M, L en XL

De adviesprijs voor de knieën bedraagt € 120,-
De adviesprijs voor de ellebogen bedraagt € 110,- 

Voor meer informatie over de Bluegrass Solid D30 klik je op:
https://www.bluegrasseagle.com/products/pads/solid-d3o

LEES DIT HIERNA

Canyon lanceert de nieuwe Neuron:ONFly

Canyon's eerste speciale lichtgewicht e-MTB maximaliseert je tijd op de fiets door optimaal gebruik…

LEES VERDER

Op pad met de Pirelli Cinturato Gravel H

Bij het uitpakken valt dan ook op waarom het een H band is. Lage blokken en een snel profiel met…

LEES VERDER

Ebiken met de Fiido C21 Egravel Bike

Over dat licht kunnen we meteen een goed oordeel vellen. Nu is de C21 natuurlijk te groot voor onze…

LEES VERDER